Събития

ELDR: Отворените граници са ключът за бъдещ просперитет

ELDR: Отворените граници са ключът за бъдещ просперитет 16 октомври, 2010Коментирай

Отворените граници са пътят към бъдещия просперитет на Европа. Около тази теза се обединиха европейските либерал-демократи в рамките на Конгреса на Европейската либерал-демократична и реформистка партия (ELDR), състоял се от 13 до 15 октомври в Хелзинки.

 

В конгреса взе участие и българска делегация, водена от председателя на НДСВ Христина Христова. В състава й беше и Илия Лингорски – изпълнителен директор на ЛИПА и зам.-председател на НДСВ.

 

Демографските проблеми, бързото застаряване на населението, големият брой пенсиониращи се граждани и мерките за предотвратяване на негативните последици от тези явления бяха сред основните теми, обсъждани на конгреса.

 

В изказването си от конгресната трибуна президентът на ELDR Анеми Нейтс-Ютеброек се позова на коментари по тези теми на либералния министър-председател на Финландия Мари Кивиниеми и на премиера на страната.

 

Анеми Нейтс-Ютеброек подчерта: „Финландия може и да е първата страна, сблъскваща се с тези проблеми, но това не е  изолиран случай. Застаряващите общества определят напълно нови предизвикателства, на които трябва да се отговори, защото те биха имали много сериозни последици за европейския просперитет. Напълно ясно е какво трябва да избегнем в тази ситуация – протекционизма, ограничеността и затворените граници, твърде често представени от популистки сили в Европа. Вместо това се нуждаем от отворени общества и пазари, за да преуспяваме, но също и да увеличим мобилността на работната сила и миграцията – национална и европейска”.