Събития

Лидерът на либералите в Холандия Марк Рюте бе избран за премиер

Лидерът на либералите в Холандия Марк Рюте бе избран за премиер 18 октомври, 2010Коментирай

 

Лидерът на либералите в Холандия Марк Рюте бе избран за министър-председател на страната. От четвъртък той оглави новото холандско правителство.

 

Кабинетът на Рюте е съставен от либерали (Народната партия за свобода и демокрация) и християн-демократи с подкрепата на крайнодясната Партия на свободата (PVV).

 

Либералите на Марк Рюте спечелиха изборите в Холандия още на 9 юни т.г. и получиха 31 депутатски кресла.Рюте постигна одобрението на холандците с предложението си за намаляване числеността на депутатите и министрите, ограничаване привилегиите на имигрантите в страната и замразяване на възнагражденията в публичната сфера и администрацията.

 

Още на 29 септември АФП предаде, че либералите и християн-демократите са постигнали споразумение за коалиционно правителство.

 

По време на конгреса на ELDR в Хелзинки (13 – 15 октомври т.г.), Марк Рюте беше поздравен от президента на европейските либерал-демократи Анеми Нейтс-Ютеброек.

 

За първи път от десетилетия насам за премиер на Холандия се излъчва либерал.

 

Според различни холандски източниците (www.nu.nl и www.telegraaf.nl) към този момент Марк Рюте вече е изпълнил едно от предизборните си обещания – в кабинета, оглавен от него, министерствата са с две по-малко, а министрите са намалени със седем.

 

Снимка: english.cri.cn