Събития

Б. Цеков пред „24 часа“: Гражданите могат да спрат мутризацията на политиката

Б. Цеков пред „24 часа“: Гражданите могат да спрат мутризацията на политиката 11 ноември, 20103 Коментари

 

Интервю на Борислав Цеков – председател на Института за модерна политика и член на УС на ЛИПА за в. „24 часа” от 10.11.2010 г.

 

„Всеки има право да търси политически избор, но трябва да има обществена морална хигиена, която да отсява зърното от плявата”,  заяви в интервюто си за в. „24 часа“ председателят на Института за модерна политика и член на УС на ЛИПА Борислав Цеков.

 

„…Надявам (се), че ще има нормализация на българската политика и че гражданите няма да допускат хора със сенчеста биография. Не говоря само за (Алексей) Петров, а за разбирането, че всеки може да влезе в политиката…”  коментира в интервюто си Борислав Цеков.

 

На въпроса как ще се демутризира политиката в България, Б Цеков отговаря: „Като се говори спокойно и свободно срещу навлизането на подобни хора в политиката. Какви идеи и политически капацитет има Петров? Или Слави Бинев и други, които утре биха се втурнали в политиката. Всеки има право да търси политически избор, но трябва да има обществена морална хигиена, която да отсява зърното от плявата. Когато има достатъчно активни граждани, те ще доминират. Когато няма, държавата ще бъде мутризирана…”

 

Предлаганите промени в Изборния кодекс, председателят на Института за модерна политика коментира така: „Кодексът е разочарование, защото е отказ от реална реформа на избирателната система, козметични промени на сега действащото законодателство. Но голямата идея – да се засили мажоритарното начало, да се даде повече власт на гражданите, които да избират кандидатите по личностни качества, а не според диктата на разноцветните политбюра, всъщност остава на заден план. Предвидените преференции са високи и правят идеята практически неработеща. Кодексът не само не променя системата, но преследва теснопартийни сметки.”

 

В интервюто си Б. Цеков коментира и евентуални предсрочни избори догодина: „Всичко зависи от начина, по който ще влезе икономиката в следващата пролет. От проектобюджета сериозните икономисти правят негативни прогнози. А хаотичното вземане на решения е част от общия фон на нарастващо социално недоволство. Защото в момента държавата няма политика, има кърпеж и тичане, за да се угоди на този или онзи. Кризата в здравеопазването и образованието и ядреният взрив, в който би се превърнала липсата на адекватна пенсионна реформа, могат да повлекат всяко управление. А ГЕРБ, с подкрепата на “Атака”, не създават усещането, че са способни да подредят политиката си и да преминат към реформи.

 

Но вторият важен проблем, който ще предопредели дали ще има предсрочни избори догодина, е свързан с успеха на борбата с престъпността. До момента това е най-силното звено в управлението, натоварено с най-високи обществени очаквания. Но хората ще започнат да се питат какви са резултатите, защо криминалната полиция не събира доказателства – по законов ред и спазвайки правата на гражданите, които да издържат в съда. Сега всички хвърлят вината върху съда, но истината е, че става дума за скачени съдове. Ако МВР не си свърши работата, а често е така, съдът не може да осъди никого…”

 

 

В интервюто си Борислав Цеков отговаря и на актуални въпроси на в. „24 часа“, свързани със скандалите около имотите на Цветан Цветанов, организираната престъпност, заявеното от Алексей Петров влизане в политиката, проекта на президента Първанов и лобистките поправки в законите.

 

„Това, което превърна този парламент в шампион по лобистки пробиви, очерта параметрите на проблема. А последните скандали делегитимират управлението на ГЕРБ като управление срещу корупцията. Защото не чуваме убедителни отговори, които да развенчават доста сериозни обвинения в лично облагодетелстване и корупция в ключови фигури от това управление. Това вреди на ГЕРБ. И Борисов, ако прилага един стандарт, да го приложи към своите хора, а не само към периферни фигури от партията”, подчертава в интервюто си Борислав Цеков.

 

По отношение на ролята на гражданите в реалната политика и влиянието на интернет и социалните мрежи, членът на УС на ЛИПА казва: „Тези 400-500 хиляди модерни млади хора трябва да се самоосъзнаят като важни, като хора с позиция, влияние и инициатива в политиката. С навлизането на дигиталните мрежи като начин на политическо и гражданско организиране ще остава по-малко пространство за хората на прехода с всичките му метастази. В последните 10-ина години доминира моделът на силовото управление, на едноличните лидерски партии, но бъдещето е на организациите на хоризонтален, мрежови принцип, които дават възможност хората да управляват сами и да раждат идеи. Това го наблюдаваме днес с възникването на чаеното парти в Америка, но знаете, че когато Америка кихне, светът се разболява. Това не може да стане за ден-два, но вярвам, че в следващите 10-15 г. в България ще се роди различна гражданска политическа инициатива.”

 

Пълният текст на интервюто на Борислав Цеков от 10.11.2010 г. за в. „24 часа” можете да прочетете в секция „Публикации”.