Избрано от редакторите Събития

Цар Симеон II: Да не се отклоняваме от европейския път

Цар Симеон II: Да не се отклоняваме от европейския път 25 април, 20133 Коментари

 

Обръщението  по повод 8-годишнината от подписването на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз е публикувано на 25 април 2013 на интернет страницата на Н.В. Цар Симеон II

 

 

Госпожи и господа,

 

Днес отбелязваме 8 години от подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС. Връщам се с приятно чувство към церемонията в Люксембург, защото това бе кулминацията на една национална цел –връщането ни към общността на развитите държави. Искам да поздравя всички, които положиха усилия това да се  случи. Неведнъж съм подчертавал, че постигането на тази цел бе дело не само на служителите на всички нива в държавната администрация, на местните власти, а на цялото ни общество.

 

В днешния ден нека си пожелаем страната ни да се развива стабилно и спокойно, въпреки предизвикателствата, с които неминуемо се сблъскваме. Нека припознаем като свои старите европейски ценности, които от десетилетия са в основата на демократичните общества в Европа. Солидарността и толерантността, защитата на човешките и гражданските права, свободата на предприемачеството, развитието на културния и научен обмен –това са все принципи, които Европейският съюз следва и развива. Нека бъдем още по-мотивирани като равностойни членове, но и убедени, че присъствието ни в Съюза е не просто приобщаване към една общност, а прагматичен и далновиден избор. Нека бъдем отговорни европейци и да не се отклоняваме от избрания път, защото той е за доброто на България и нашия народ!

 

Източник на текста и снимката: интернет страницата на Н.В. Цар Симеон II