Събития

Негово Величество бе на откриването на организираната от ЛИПА изложба „Карикатурите на Царя”

Негово Величество бе на откриването на организираната от ЛИПА изложба „Карикатурите на Царя” 16 октомври, 2014Коментирай

Тази вечер Негово Величество присъства на откриването на изложбата „Карикатурите на Царя”в Галерия Кредо-Бонум. Изложените творби са от личната колекция на Цар Симеон II.

В изложбата са представени около 100 произведения от български и чуждестранни автори, в които обект на сатирата е именно Царят в битието му като министър-председател и държавник. Част от карикатурите зрителят познава от ежедневниците и периодичния печат.

Изложбата е възможност да надникнем в един различен образ на Цар Симеон II. Да видим държавника и човека през призмата на хумора.

Негово Величество поздрави авторите за тяхната остроумност и находчивост, с които творят политическа сатира. „В ежедневието ни има остър дефицит на усмивки. Умението да се шегуваш с несгодите в живота, да можеш да приемаш с хумор житейските ситуации и да гледаш с доза ирония на самия себе си за неоценими качества за всеки един от нас”, каза още Негово Величество.

Сред авторите са известни български художници като Христо Комарницки, Ивайло Нинов, Ивайло Цветков, Чавдар Николов, Румен Статков, Христо Куртев и Анатолий Станкулов и др.

В своето изказване един от авторите Румен Статков подчерта:

„Днес сме свидетели на едно забележително събитие. Лично аз съм много развълнуван, защото съм рисувал стотици шаржове, но никога не съм бил канен на изложба на шаржове и карикатури, където основният обект на  хумористичните произведения присъства и дори домакинства събитието.  Затова се обръщам към Вас, Ваше Величество, и Ви благодаря за честта да бъда част от тази изложба. Възхищавам се, и дори благородно Ви завиждам, за Вашата сила, откритост и доброто чувство за хумор и самоирония.

Друг от присъстващите карикатуристи Ивайло Нинов също благодари на Негово Величество, че така високо цени труда и творчеството на художниците-карикатуристи и отбеляза:

„За мен беше изненада, когато ми се обадиха организаторите с молба за разрешение да изложат карикатурите ми. Честно да си призная, малко се смутих от факта, че Царят си ги е събирал през всичките години и не се притеснява да покаже нашите работи, с които го иронизираме.

Благодаря Ви Ваше Величество за примера, който давате – не с омраза да се отнасяме към тези, които ни критикуват, а с великодушие и разбиране.

За мен тази изложба е поредният урок по европейско поведение, който Царят дава на нашите политици”, каза още г-н Нинов.

Организатори на събитието са Либерален институт за политически анализи и Галерия Кредо – Бонум.