Събития

ЛИПА бе съорганизатор на кръгла маса, посветенa на 10 години от подписването на Договор за присъединяване на България и Румъния към ЕС

ЛИПА бе съорганизатор на кръгла маса, посветенa на 10 години от подписването на Договор за присъединяване на България и Румъния към ЕС 17 април, 2015Коментирай

 

По надслов „Рестарт на либералната идея е Югоизточно Европа” протече кръглата маса, организирана от Либералния институт за политически анализи, Фондация „Фридрих Науман” и Европейския либерален форум, посветени на 10 годишнината от подписването на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС.

Специален гости на събитието бяха Цар Симеон IIи председателят на Сената на Румъния г-н Калин Попеску-Търичану. Двамата в продължение на час и половина обсъждаха опита на либералите по пътя към ЕС, грешките и поуките  от изминалите десет години. Сред присъстващите бяха вицепремиерът Меглена Кунева,  лидерът на ДПС Лютви Местан, членове на Либералното общество и общественици, дипломати.

По време на дискусията на въпроса на модератора г-н Даниел Кадик, ръководител на проектни офис  за Югоизточна Европа на Фондация за свободата „Фридрих Науман”, дали България и Румъния за  била подготвена за да бъдат приети в ЕС, Негово Величество отговори, че „надали останалите държави членки  са били по-подготвени от нас, без да искам да обидя никого”, както и че „по същия начин можем да попитаме дали един първокласник е достатъчно подготвен да тръгне на училище”.
Румънският му колега сподели същото мнение – и двете страни били в значителна степен подготвени за присъединяването, което по думите на Попеску-Търичану, е било най-важното събитие, случило се след 1989 г.

Председателят на румънския Сенат отбеляза, че България е имала едно преимущество, с което Румъния не е разполагала и това е била личността на Царя.
Търичану си спомни за последната вечеря, в която участвал като член на Европейския съвет. По думите му, министър-председателите на страните членки са демонстрирали много топло отношение към българския премиер тогава.

В кръглата маса участваха също и видни политици, общественици и изследователи на общественото мнение, сред  които Красен Станчев, председател на Института за пазарна икономика, Румяна Коларава, секретар по образование, наука и гражданско общество на Президента на България, проф. Даниел Барбу, зам.-председател на Либералната реформистка партия в Румъния и д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб.  Бъдещето на либерализма и възможностите, които предоставят либералните идеи за решаване на проблемите в ЕС бяха сред основните дискутирани теми.

 

Снимки: Параскева Георгиева