Събития

ЛИПА организира кръгла маса на тема „Обучение по демокрация. Образование и активно гражданство”

Despite the annual pilgrimages here by thousands of interlopers for various festivals, Austin itself ought to embrace its independent streak.

ЛИПА организира кръгла маса на тема „Обучение по демокрация. Образование и активно гражданство” 29 ноември, 20153 Коментари

На 25 ноември във Врана се проведе кръгла маса „Обучение по демокрация. Образование и активно гражданство”, организирана от Либерален институт за политически анализи (ЛИПА), Фондация за свободата „Фридрих Нуаман” и Европейския либералне форум.

В кръглата маса взеха участие министърът на образованието Проф. днп Тодор Танев, бившият вицепремиер Зинаида Златанова, Даниел Кадик , ръководител на проект Югоизточна Европа на Фондация за свободата „Фридрих Науман” бившите министри на образованието Сергей Игнатов и Даниел Вълчев, Проф. Огнян Герджиков, Д-р Сиприан-Йонут Негоита,член на Института за Либерални Изследвания, Румъния и член на Либералната румънска партия, Д-р Борислав  Гъргин, зам.председател на Политическа академия-либерална демокрация, Република Хърватска, Асоц.Проф. Румяна Коларава, секретар по образование, наука и гражданско общество към Президента на България.

„Изключително важно е да се знае, че образованието е единствената имунизация, единственото ни оръжие за предотвратяването на радикални течения и за въвличане на младите в лоши идеи, и в същото време то ни помага в борбата за демокрация, толерантност и човешки права. Образованият и грамотен човек е много по-защитен. Човекът, който мисли критично много по-трудно може да бъде въвлечен във всякакви радикални идеи. За съжаление неграмотният и необразованият е първата жертва на тези радикални идеи, той превръща в жертви и другите хора след себе си“, каза Златанова, която бе модератор на първата част на кръглата маса.

„Аз съм съвкупност от много култури. Мисля, че едно засилено учение по гражданско образование и по начин на общуване е много важно, както и примерът на родителите”, коментира Негово Величество.

„Ще дам пример от моя живот: Разрешиха ми да започна да уча на 5 години, след това учих в Египет, след това в Мадрид и накрая учих в САЩ. В Египет ни преподаваха, че испанците били пирати и завоеватели. В Испания пирати наричаха англичаните. Като пораснах разбрах колко е вредно да се слагат капаци и да ненавиждаш съседите си“, каза още Н. В. Цар Симеон II.