Общи новини

 ЛИПА издаде книга със статии на Цар Симеон II

 ЛИПА издаде книга със статии на Цар Симеон II 12 октомври, 2018

“В името на България понасям всички тези обиди, но считам, че не ги заслужавам”, заяви Негово Величество на премиерата на книгата си “Една цел-България”.

На 24 септември 2018 г. Техни Величества присъстваха на представянето на книгата с избрани статии на Цар Симеон в двореца “Врана”. Книгата се издава със съдействието на Алианса на либералите и демократите в Европа, чийто председател г-н Ханс ван Баален изпрати своите специални поздравления до Цар Симеон. На представянето присъстваха бившият премиер на Македония г-н Владо Бучковски, председателят на ДПС г-н Мустафа Карадайъ, заместник-председателят на АЛДЕ г-н Илхан Кючук, депутатите Йордан Цонев и Велислава Кръстева, както и много бивши министри и депутати от НДСВ, общественици и журналисти.

Организатори на събитието бяхаЛибералният институт за политически анализи и Фондация “Либерална интеграция”.

Книгата съдържа избрани публикации на Царя на български и на английски език по различни теми от периода 2010 до 2018 година, когато вече не е в активната политика като премиер. Предговорът е написан от почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган и е озаглавен “Трудно се гради демокрация без демократи”. В него г-н Доган заявява: “Симеон II беше и си остава национален капитал с европейско политическо измерение. Личности като него избягват обобщенията и коментарите на политиката и историята. Защото те живеят в тях…”

Книгата съдържа и втори предговор от журналиста г-жа Красина Кръстева със заглавие: “Човекът, който зададе европейският вектор” и започва: “Той живее в България, а би могъл да живее навсякъде. По-голямата част от живота му е минал в слънчева Испания. Но той  е тук. И с това заявява-България е Европа.” Накрая на своя текст г-жа Кръстева завършва с думите: “В началото на демократичните промени на повечето политици не им се обръщаше езикът да се обърнат към Симеон II с „Ваше Величество“. И мнозинството българи, републикански настроено, сякаш не приемаха това обръщение.

Днешните младежи биха се учудили, ако научат за това. За тях подобаващото обръщение към Царя е естествено. Защото това е Неговата участ. Той е роден Цар, независимо от личните предпочитания. Историческите факти са такива, каквито са.

Още повече, че с умението си да внася спокойствие и такт и в най-напрегнатите моменти, в съобразяването не с партийни позиции, а с общия интерес, въобще – със службата си на Родината, Симеон II доказа в републиканска България правото да бъде наричан Царят!”

В речта си при откриването на премиерата съпредседателят на НДСВ Станимир Илчев коментира остро темата за решението на съда за двореца “Врана”. “Комбинация от неграмотност, завист, алчност и парвенющина днес чука на вратата на този парк и този дворец”, заяви Илчев. А за статиите в книгата каза, че са написани в “типичния за Царя успокоен и сдържан стил, от който прозира една ненатрапчива и многозначителна дълбочина”.

Председателят на ДПС г-н Мустафа Карадайъ заяви: “Ние приемаме за историческа даденост наследството на монархическата династия. Въпросът за собствеността на имотите, отнети от Българската държава, може би стои в полето на законодателния орган. Има време експертите да се произнесат, а ние като политици трябва да бъдем на висота и въпросът да бъде решен по един достоен начин. Това е морален казус за зрелостта на обществото и държавата.”.

Последен говори Цар Симеон. В изказването си той изрази своето дълбоко огорчение от превърналата се вече в “сага”тема за Царските имоти.
“За съжаление тези дни за мен атмосферата е извънредно тягостна и ми е болно да го кажа – понякога се стига да прелее чашата. Това ожесточено и систематизирано преследване, като се има предвид, че в нашата страна всеки има право на собственост, още повече че това са наследствени имоти трето поколение… Бих искал да намекна на хората, които мерят с по-специален аршин, че съм възпитаван да служа, не да се облагодетелствам. И да напомня, че моите предци са внасяли милиони в България, не са изнасяли, а днес в някои страни се вижда, че политици изнасят немалко пари в други страни.”, заяви Царят.

Накрая гостите получиха книгата като подарък с автограф от Негово Величество.