Назад

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу: Еврозоната трябва да се интегрира, за да оцелее

16.11.2011

Публикация в Дневник от днес, 16 ноември, по повод изявление на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пред Европейския парламент в Страсбург във връзка с кризата в еврозоната

 

Еврозоната е изправена пред системна криза и няма да оцелее ако не се интегрира и дисциплинира допълнително. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от агенция "Ройтерс". Той допълни, че за целта може да са нужни промени в договорите за Европейския съюз.

 

Валутният съюз навлезе в критичен етап на продължаващата вече две години дългова криза. Проблемите в Италия вече няколко месеца са на преден план, а в последно време се увеличава пазарният натиск и над Франция.

 

"Изправени сме пред системна криза, която изиква дори по-голяма ангажираност от всички и предприемане на нови мерки", каза Барозу пред Европейския парламент в Страсбург. "Без задълбочена интеграция, конвергенция и дисциплина няма да сме в състояние да запазим единната валута", допълни той.

 

Барозу уточни, че задълбочаването на интеграцията ще изисква промени в европейските договори и затова процесът може да отнеме доста време. По думите му подобна стъпка не може да бъде решение на настоящата дългова криза.

 

"Всяка промяна в договорите трябва да е предназначена за задълбочаване на интеграцията в еврозоната, но и за стабилизиране на Европейския съюз", каза още председателят на ЕК.

 

Освен задълбочаване на интеграцията Европа трябва да работи и за подобряване на начина, по който се управлява валутният съюз, смята Барозу. След като това бъде свършено, той препоръчва да бъдат въведени единни еврооблигации. Комисията ще представи проучване относно емитирането на общ дълг през следващата седмица.

 

Засега Германия е против поредна мярка, тъй като лихвите по единните облигации ще са по-високи от тези, които страната плаща в момента.

 

Дневник, 16 ноември 2011 г.

Снимка: Ройтерс

Назад
Група за анализи

Галерия

Разгледай