Назад

Конкурсът „България през 2037“: бъдещето на страната ни е в ръцете на всеки от нас

12.01.2012

Бъдещето ни е в ръцете на всеки един от нас. Вярвам в напредъка на страната ни. Народът ни е с чудесен потенциал и нека не подценяваме възможността да видим България успяла и да дадем личния си принос към този успех. С тези думи се обърна Н.В.Симеон II към участниците в конкурса „България през 2037”, провеждан под негов патронаж. На 10 януари в двореца „Врана“ Царят и Царица Маргарита бяха домакини на церемонията по награждаването на отличените в конкурса автори.

 

За победител журито обяви преподавателя по английски език от Стара Загора Гено Недялков, автор на есето „Кевин“. На второ място бе класиран текстът на Иван Димитров от с. Дебращица, Пазарджишка област, който в момента е студент в Софийския университет, а с трета награда бе отличен студентът от Пловдивския университет Асен Черешаров, роден в Златоград.

 

Специалната награда на конкурса Н.В.Симеон II връчи на 21-годишната студентка по право в Софийския университет Диляна Коджаманова за есето й „Сферично огледало“. Царят лично поздрави и най-младата участничка  – осмокласничката от Казанлък Мария Марчева, като обяви и поощрителна награда за 85-годишният инженер от град Варна Димитър Филипов – доайен в конкурса. Отличените автори получиха грамоти и награди.

 

Над 40 са изпратените есета от цялата страна, както и от живеещи в чужбина българи, които писаха по темата как си представят България 30 години след присъединяването й към Европейския съюз. Царят подчерта, че идеята на конкурса е да подкрепи гражданското общество и да насочи вниманието към смисъла на личния принос и активната гражданска позиция. Да покажем как мислим за България и колко е важно гражданското общество за успеха ни са целите, които си поставихме с това начинание, добави той като определи събитието като символична и изключителна среща именно заради посланието на конкурса: бъдещето на България е в ръцете на всеки българин.

 

В обръщението си към участниците председателят на журито, журналистът Тома Томов, каза: „Приветствам ви като хора от 21-ви век. Ние загубихме 20-ти век, но се надявам вие да не загубите 21-ви.” Останалите членове на журито бяха писателят Калин Терзийски, поетът и журналист Бойко Ламбовски, журналистите Светла Петрова и Веселина Седларска, журналистът и преводач Жанина Драгостинова, както и художникът Пейо Колев – създател на сайта за история и култура „Изгубената България”.

 

На церемонията по награждаването във „Врана“ присъстваха победителите, членове на журито, 12-те номинирани участници, както и част от авторите, които първи изпратиха своите есета и така се възползваха от поощрителната награда да посетят Брюксел в края на миналата година. Сред гостите на събитието беше и евродепутатът Станимир Илчев.

 

В сайта kingsimeon.bg е публикувано есето "Кевин" на победителя в конкурса Гено Недялков. В следващите  дни предстои публикуването и на другите отличени текстове.

 

В галерията на сайта на ЛИПА са публикувани снимки от церемонията по награждаването.

 

Снимка: Параскева Георгиева

Назад
Група за анализи

Галерия

Разгледай