Събития

ЛИПА бе приет за пълноправен член на Eвропейския либерален форум

ЛИПА бе приет за пълноправен член на Eвропейския либерален форум 2 октомври, 2010Коментирай

На 1 октомври 2010 г. Либералният институт за политически анализи (ЛИПА)  бе приет за пълноправен член на Европейския либерален форум (ELF).

 

Кандидатурата за членство бе гласувана и приета с единодушие по време на редовната есенна сесия на Общото събрание на Европейския либерален форум в Брюксел в петък.

 

В рамките на процедурата се проведе изслушване на председателя на УС на ЛИПА Миа Мореро, която представи пред европейските либерали целите и дейността на ЛИПА в България.

 

На петъчната си сесия в Брюксел Общото събрание, което се състои от представителите на организациите членки на ELF, преизбра граф Александър Ламсдорф, дългогодишен депутат в Европейския парламент в групата на либералите, АЛДЕ, за председател на Управителния съвет, както и г-жа Анеми Нейтс-Ютеброек, президент на Европейската либерална партия, на поста заместник-председател.

 

Основана през есента 2007 г., ELF е фондация в обществена полза, защитаваща либералните принципи. Фондацията обединява различни НПО, политически фондации и инстути от цяла Европа.

 

Сред основните й цели е наблюдаването и анализиранете на обществения дебат, свързан с ефективността на европейските политики. ELF полага особени услия в стимулирането на активното гражданско участие в процеса на европейската интеграция, посредством обучения, изследвания и семинари.

 

Като основна задача за 2011 година Общото събрание на ELF определи подготовката и провеждането на различни инициативи за разясняването и популяризирането на европейските политики и техния непосредствен ефект върху живота на гражданите, с оглед предстоящите европейски избори през 2014 г.

 

Всички членове бяха единодушни, че в тази своя мисия ELF ще търси сътрудничество с НПО, фондации и институти и от другите политически семейства, имайки предвид важността на тези избори за по-нататъшното успешно развитие на Европейския съюз.