Общи новини

ЛИПА бе съорганизатор на конференция на тема: “Европа отново на път”

ЛИПА бе съорганизатор на конференция на тема: “Европа отново на път” 5 юни, 201728 Коментари

На 5 юни 2017 г. в София се проведе конференция, посветена на 10 г. от приемането на България в ЕС.

Организатори на събитието бяха неправителствени организации от целия спектър на политическия живот, сред които Либералният институт за политически анализи, Институтът за дясна политика, Академията за леви европейски политики, ПанЕвропа-България и други.

В първия панел взеха участие Н.В. Цар Симеон II, г-н Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти,

премиерът Бойко Борисов, вицепрезидентът Илияна Йотова, евродепутатът от ДПС Филиз Хюсменова и председателят на БСП Корнелия Нинова.

 

В изказването си, с което беше открита конференцията, Негово Величество заяви: “Роден съм преди 80 години. По-възрастен съм от Европейската общност с цяло едно поколение. Затова съм от хората, за които Европейският съюз не е даденост, нещо наготово. Моето поколение живя разделено в Европа. Разделено от войни, от политика и от “Желязната завеса”. Той отбеляза, че е имал нерадостната съдба за живее от двете страни на завесата. „Физически-от едната, сърцето ми-от другата“.

“Трудно мога да опиша емоцията, която ме беше завладяла на 25 април 2005 г. в Люксембург. Това беше първата реална стъпка, сигурен знак, че моята България вече неотклонно е на верния път. Предавайки щафетата на премиера Станишев му казах: ”Вече е направено много, но сега предстои национално усилие, за да постигнем целта. Няма да е лесно, но за всичко, което изисква европейското ни бъдеще, имате моята пълна подкрепа.”

След това Царят се обърна към настоящия премиер Бойко Борисов с думите: “След броени месеци Вие ще застанете начело на най-смисления съюз в света. България ще председателства във времена на тежки турболенции и решителни моменти за бъдещето на Европа.” Нататък в изказването си той подчерта трите основни предизвикателства пред ЕС: рискът за първи път след Втората световна война поколението на младите хора да е в по-тежко положение от това на техните родители, мигрантската криза и единството на Европа. “Европа или ще бъде обединена, или няма да я бъде изобщо.”, заяви Цар Симеон.

“По природа съм оптимист. Наречете ме наивник, но аз истински вярвам в ЕС. Надеждата ми е, че докато откриваме други планети, напредваме технологично и гледаме в бъдещето, няма да пропуснем да видим другите около нас. Решенията не се измерват с квоти, убежище и международни паспорти. Докато се сърдим какво не получаваме, няма да допуснем Европейският съюз да се разпадне. Напротив, всички заедно трябва да го запазим и изградим така, че следващите поколения да живеят по-добре, по-щастливо у дома- в една обединена Европа. Логото, което стои пред нас-“Европа отново на път” е в нашите ръце.”

В дискусията Царят предложи един от приоритетите на България през време на нейното председателство на ЕС да бъде  сигурността на Черноморския регион. Наш принос биха могли да бъдат също екологията и безспорно богатото културно наследство на страната. Като благодари на Царя за неговото изказване, г-жа Филиз Хюсменова отбеляза, че днес тук, благодарение на правителството на Царя обсъждаме бъдещето на ЕС като част от него, а не като странични наблюдатели.

Дискусията продължи с представяне на възможните сценарии за бъдещето на Европа  според Бялата книга на Юнкер. Прецентации направиха Гергана Паси, председател на ПанЕвропа-България, Николай Василев, бивш вицепремиер, Елена Харизанова от Института за дясна политика и др.