Събития

Федерика Сабати: Либерализмът в Източна Европа не е мъртъв

Федерика Сабати: Либерализмът в Източна Европа не е мъртъв 1 декември, 2010Коментирай

Според генералния секретар на Европейската либералнодемократическа и реформаторска партия, Симеон Втори показа европейското лице на България.

 

Федерика Сабати е генерален секретар на ELDR от 2007 г. Тя членува в Либералния интернационал, чието седалище е в Лондон, от 2000 г., отначало като програмен мениджър. Междувременно, през 2005 – 2006 г., работи в частния сектор и прави бизнес-кариера в американска мултинационална компания.
Сабати е завършила международни отношения с втора специалност икономика в университета в Триест. Има магистърска степен по руски и постсъветски изследвания от Лондонската школа по икономика.
 

По-долу публикуваме началото на интервюто на Федерика Сабати, дадено за пресцентъра на НДСВ на 1.12.2010 г.

– Г-жо Сабати, как НДСВ се вписва с действията си в Европейската либералнодемократическа и реформаторска партия ELDR?

– Партията, основана от Симеон Втори, се обърна към нас почти веднага, след като се появи на политическата сцена преди 10 г. Попитахте ни: ние сме либерали, можем ли да се присъединим към вашето „семейство”? Ние не се поколебахме и ви приехме веднага като пълноправни членове, без дори да преминавате през обичайната процедура за предварително асоциирано членство. Т.е. НДСВ от самото начало е пълноправен член на ELDR и оттогава неизменно имаме много добри контакти.
Разбира се, при нас е и другата българска либерална партия – ДПС, с която също имаме много добро сътрудничество. Те са и част от Либералния интернационал – от световното либерално движение…

 

 

Пълният текст на интервюто с Федерика Сабати може да бъде прочетен в секция „Публикации“ и на официалната страница на НДСВ.