Общи новини

Европейският либерален форум и ЛИПА организираха дигитална конференция

Европейският либерален форум и ЛИПА организираха дигитална конференция 4 юли, 2018Коментирай

На 5 юни 2018 г. в двореца “Врана” се проведе второто издание на международната икономическа конференция “Vrana Economic Council 2018”.

Темата на конференцията тази година бе “Умни решения за дигиталната икономика в Югоизточна Европа”. Организатори на събитието са Европейския либерален форум в партньорство с  Либералния институт за политически анализи – ЛИПА, Фондация “Фридрих Науман”, International Education Center от Хърватия и  Institute for Liberal Studies от Румъния.

По време на дискусията участниците в отделните панели разискваха темите за частните и публични инвестиции в дигиталната ера, нови стойности за дигиталните бизнес модели, регулации на дигиталното бъдеще и други.

Конференцията беше открита от вицепрезидента на Европейския либерален форум г-н Оле Шмид, г-жа Лиляна Павлова, министър на българското председателство на Европейския съвет и бившия премиер проф. Огнян Герджиков.

Специален гост бе Н.В. ЦарСимеон II.

Сред лекторите бяха: г-н Кале Палинг, член на Парламента на Естония, г-жа Сузана Солис, член на Парламента на регион Мадрид от Испания, Даниел Кадик, директор за Югоизточна Европа на фондация “Фридрих Науман”, депутати и експерти от Словения, Хърватия и Румъния, г-н Любомир Минчев, създател и управител на “Телелинк”, проф. Мария Славова и доц. Тодор Ялъмов от СУ “Св. Климент Охридски”, Детелина Смилкова, заместник ректор на ВУЗФ и др.

Припомняме, че икономическият форум “Vrana Economic Council” беше учреден през 2013 г. във “Врана” и специални гости тогава бяха Цар Симеон II и бившият премиер на Кралство Белгия г-н Ги Ферховстад.

В изказването си на конференцията Н.В. Цар Симеон II подчерта: “Винаги съм държал много на знанието и считам, че обществено ангажираните хора се нуждаят от едно основно ниво на познания.”

“Икономиката, заедно с технологиите са два инструмента, безкрайно необходими за развитието на обществото”, отбелязаЦарят.

“Хареса ми примерът на г-н Палинг от Естония, колко бързо напредва науката. Това, което преди е открито за един цял век, сега се случва за 5 години. Спомням си, че като премиер посетих Естония и като влязох в залата, където заседава правителството не видях нито един лист хартия, а само лаптопи. Това беше преди 14 години. Винаги е положително да се взема пример от по-напредналите държави. “, заяви Царят.

По време на конференцията бяха обсъдени въпросите с бъдещето на регулацията на дигиталната икономика, ролята на споделянето и платформите в заетостта и икономическото развитие, както и начините на финансиране на икономиката. Даниел Кадик обърна внимание на необходимостта от пълно използване на потенциала на дигиталната икономика, което не е факт дори в по-напредналите страни. Той подчерта, че ролята на работещите иституции е ключова за ефекта от дигиталната икономика.

Големият брой участници се обединиха около виждането, че образованието е основен фактор в успеха на дигитализацията и приноса и в икономиката.