Събития

Образованието е ключът към истинското приобщаване на сънародниците ни от ромския етнос

Образованието е ключът към истинското приобщаване на сънародниците ни от ромския етнос 10 декември, 2010Коментирай

По повод 6-та годишнина от началото на Десетилетието на ромското включване, която се навършва през м.февруари 2011 година, предлагаме на вниманието Ви  публикацията „Образованието е ключът към истинското приобщаване на сънародниците ни от ромския етнос“.

 

Публикацията е достъпна на сайта kingsimeon.bg, в секция „Акцент“, от 10 декември 2010 г.

 

В нея се припомня идеята на Десетилетието на ромското включване, а именно: съвместното международно усилие за подобряване живота на хората от ромски произход и устойчивото им приобщаване към обществото, както и фактът, че правителствата на девет страни застанаха зад тази инициатива, подкрепени от значими обществени фигури от цял свят.

 

Десетилетието на ромското включване бе поставено през 2005 година и именно България, управлявана от правителството на НДСВ и ДПС, имаше честта да е държавата, от която каузата на ромското включване започна. По този повод в публикацията се казва:

 

„Ние застанахме зад четири приоритета за приобщаването на ромите – образование, здравеопазване, трудова заетост и жилищно устройство – с планове за действие, ясни показатели и цели, крайни срокове и разпределени отговорности. Образованието е първата стъпка. Не само защото неграмотността сред ромите е неприемливо висока. Липсата на образование е пагубна дори за здравето на тази част от българските граждани…“

 

Публикацията завършва с призив към обществота да бъде започат същностният дебат за приобщаването на ромския етнос:

 

„…Нека започнем истинския важен разговор за приобщаването на ромите, в който всички участват равностойно  – без популизъм и спекулации. А със съзнанието, че има начин и механизми, но трябва много работа и искрена решимост.“

 

Пълният текст на публикацията е достъпен и в секция „Публикации“.