Събития

Борислав Цеков: Борисов имаше една задача (Шенген) и се провали

Борислав Цеков: Борисов имаше една задача (Шенген) и се провали 2 януари, 2011Коментирай

„Отказът да бъдем приети в Шенген е първата ясна оценка на Европейския съюз за това управление. Борисов и Цветанов получават „слаб 2” заради неспособността си да провеждат резултатна и съобразена с европейските стандарти борба с престъпността, да ограничат контрабандата и да гарантират сигурността на общите европейски граници. Това е истината.“ Това заявява Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика и член на УС на ЛИПА, в сайта actualno.com, с позоваване на ИА „Фокус“.

 

По думите му, Борисов е имал една външнополитическа задача – влизането в Шенген, и се е провалил.
Цеков прикани да погледнем по-детайлноборбата с престъпността и корупцията. „За съжаление сме свидетели на поредица от провали в това отношение. Не е въпросът само, че шумните показни акции катастрофират в съда, защото разследването не си е свършило работата. По-лошото е, че управлението залитна в една злокачествена милиционерщина, която гази правата на гражданите и ограничава свободата в обществото по безпрецедентен от времето на кумира на днешните управляващи Тодор Живков начин. Имаме невиждана ескалация на полицейското насилие…„, посочва още Борислав Цеков.
Председателят на Института за модерна политика и член на УС на ЛИПА  коментира ролята на предишните три правителства за влизането на България в ЕС по следния начин:

 

„Повтарям Костов, Царя и Станишев вкараха България в ЕС и НАТО. Това бяха гигантски задачи, осъществени с ресурса на много кадърни хора в управлението, законотворчеството и администрацията и с енергията на цялата нация. Това предопределя българския успех за десетителия напред. Оставете кръчмарските лакърдии, че не сме били готови и ни били взели по милост. Това са глупости на хора, които не са в час! И си мислят, че европейската политика се движи по техните махленски разбирания„.
По отношение задачата пред правителството на ГЕРБ за влизане на България в Шенген, Цеков казва следното:

 

„...Борисов имаше една външнополитическа задача – влизането в Шенген, и се провали. Изпълнението на тази задача изискваше да се реформира МВР, да се засилят границите и да се осигури дипломатическа подкрепа от няколко по-влиятелни европейски държави. Не го направиха. Същото се отнася и до еврофондовете – всичко, с което се пъчат пред медиите, са проекти, разработени и защитени от предишните управления. И за магистралите, и даже за метрото. Вижте чии са подписите под проектите. Днешното правителство не е написало почти никакви важни проекти. Затова Барозу отправя критики, а преди дни имаше и остро писмо от Еврокомисията и за неусвояването на фондове във водния сектор и в екологията.“

 

Пълният текс на публикацията в actualno.com, позована на ИА „Фокус“, можете да прочетете в секция „Публикации“ на сайта ни.