Събития

Борислав Цеков: Човешките права в ЕС са над всичко

Борислав Цеков: Човешките права в ЕС са над всичко 25 януари, 2011Коментирай
24.01.2011 г., Агенция Фокус
Никой у нас или която и да е друга държава, облечен в една временна власт, не бива да има илюзията, че нарушенията на правата и свободите са някакъв вътрешен въпрос, който може да бъде потулен. Това каза Борислав Цеков – председател на Института за модерна политика – по време на публична лекция на Меглена Кунева на тема: „Новите измерения на свободата”.
По думите на Цеков от първия ден, в който влезе в сила новият Лисабонски договор и хартата за основните права, всеки гражданин на Европа има един важен гарант срещу всеки национален орган и всяка национална власт, която посяга на неговите права и свободи – това е Европейската комисия и цялата институционна система на ЕС.
„Европа даде отговор на дилемата кое има приоритет – свободата или сигурността. Човешките права в ЕС са над всичко. Няма национална сигурност, няма борба на сигурността с тероризма или корупцията за сметка на правата”, заяви Цеков…
Кунева заяви, че Европейската комисия трябва да реагира, когато има нарушаване на правата на човека. Попитана как би постъпила, ако в ЕК трябва да даде позиция за скандалите с подслушванията в България, тя каза: „Ако аз трябваше да решавам, не за България, а за която и да е държава, бих предложила за наказание правителствата.”
Няма подслушване на света, което може да замени личния стремеж да си вършим работата. Моралът и правилата са основата на успеха, не можем да ги заобиколим нито с хитрост, нито с лъжи. Не може в петата година от членството си в ЕС да не сме научили този най-важен урок”, заяви Кунева.
Тя посочи още, че през изминалата година се е вдигнал процентът на гражданите, които са напуснали България.
На въпрос за свободата на медиите Кунева заяви: „Без страх и без услуги – това е за мен медията”.
„ЕС прие „Стратегията 2020”, където образованието и науката има ключова роля. Искам да видя България не само изпълняваща приоритетите, мечтая да видя България водеща в тези приоритети, което означава, че трябва да започнем веднага”, каза още Кунева.