Събития

СРС и Европейската комисия – коментар на Меглена Кунева по БНТ

СРС и Европейската комисия – коментар на Меглена Кунева по БНТ 18 януари, 2011Коментирай

В качеството си на бивш български еврокомисар и политически съветник на еврокомисаря по транспорта Сим Калас, както и председател на борда на Европейския център за политики, Меглена Кунева гостува в „Денят започва” на БНТ.

 

Темите за СРС, правото като основа на демокрацията, силата на гражданския контрол, дали в България има здраво гражданско общество, как Брюксел гледа на оповестените СРС и подслушванията в България, за доверието в българското общество и колко близо са политиците до гражданите коментира Меглена Кунева в студиото на „Денят започва” на 18 януари.

 

„…Най-важното, което ще търси всеки един европейски партньор наш, подчертавам, партньор, това е как гледаме ние, как гледат българските граждани, каква е оценката на българските граждани, дали ще имаме правото и правилата на наша страна. Защото правото не е просто опора, то е основа на демокрацията”, коментира в началото на разговора с водещите Меглена Кунева. „То не ни помага да изградим ценностите си, то е самата ценност. Просто няма държава, няма справедливост, няма движение напред, ако всичко това, за което говорим, не е основано на право и на законов ред. Така че това е без съмнение нещо, което не само политиците, всеки човек в Европа ще следи какво се случва с нашата реакция, дали ние сме достатъчно здраво общество. Разбира се, че са се случвали такива скандали и в други страни. Но как ще реагираме, както напоследък е модерно да се казва, как излизаме от кризата – не само от икономическата, ние преживяваме криза с това… това, през което преминаваме сега. Но как ще излезем от нея, е изключително симптоматично за държавата ни…”, подчертава бившият български еврокомисар.

 

На въпроса за интереса на Европейската комисия към случая на публикуваните СРС и записи в България, М. Кунева отговаря:

 

„Това, което ще интересува комисията с оглед на доклада, е какъв е гражданският контрол. Защото, да, използват се такива специални разузнавателни средства, но те се използват по определени правила и спазването на тези правила подлежи на граждански контрол. Винаги, във всеки един от докладите от момента, в който започна идеята за създаването на ДАНС например…, до последния доклад, винаги се е подчертавало, че е необходимо да има граждански контрол. Повтарянето на думата политическа воля, политическа воля, не е достатъчно, ако ние нямаме граждански контрол. Защото тази политическа воля може да се превърне в много удобен повод за произвол и за популизъм. Върху това комисията със сигурност ще продължи, тъй като тя следва просто логиката от предишните доклади, ще продължи да го прави…”

 

Във връзка с приетия Лисабонски договор и Хартата за правата на човека, част от него, Кунева подчертава, че вече не е въпрос на желание на комисарите да се изказват за свободата на словото и медиите в Унгария например, а е въпрос на задължение по силата на Лисабонския договор. „Така че всяко нещо, което засяга човешките права, вече е фундаментална задача за спазване, за мониторинг от Европейската комисия и Европейския парламент. Аз мисля, че това е добрата новина за европейския гражданин”, допълва Кунева.

 

На въпроса какво биха били последиците и какво ще предприеме ЕК, ако се окаже, че неправомерно и незаконно са използвани тези СРС, Меглена Кунева отговаря:

 

„… Това, което ми дава основание да мисля, че комисията би се заинтересувала, особено ако има реакция от страна на българските граждани, както има реакция от страна на унгарските медии, е тя (комисията) да се произнесе. Да, възможни са в такива случаи, в които се нарушават личните права на гражданите, да се постъпи по същия начин, …по който се постъпва, ако не спазваме правилата за „Натура“, ако нямаме телефон 112 и т.н. Тоест комисията, като пазач на договорите, реагира и налага санкции на държавата, което, надяваме се, има възпиращо действие от по-нататъшни нарушения, и така нещата се връщат в някакво русло.”

 

По повод евентуални санкции от страна на ЕК, Меглена Кунева обяснява процедурата така:

 

„Ако става въпрос за предприемане на санкционна процедура, те (санкциите) са финансови… Аз се надявам, че това няма да бъде случаят с България. Но имаме нужда от тази възпираща сила на Европейската комисия… Когато говорим за ползите от членството… и обикновено аз казвах, онези 13,5 милиарда за първите 3 години, да, това е от полза, но за мен е много по-важно това, което се случва със спазването на правата ни, с възможността да бъдем себе си, с възможността да живеем според това, което сме искали да бъдем, когато влязохме в Европейския съюз, защото само свободният човек може наистина да върви напред.”

 

На въпроса дали развръзката на този скандал със СРС се бави от съответните институции, Кунева прави следния коментар:

 

„…Ако има някакви формални пречки, които законът поставя, нека да ги знаем. И да видим дали ние сме съгласни като общество с този контрол, който упражняваме. … Трябва да има обществен консенсус. Този обществен консенсус трябва да бъде по няколко неща, едното от които непременно гражданският контрол. За да може политиците да са силни, тe трябва да отидат при гражданите, да ги чуят и да видят дали ние сме съгласни да сменим сигурност за свобода, междувпрочем обикновено човек губи и двете, когато прави такава замяна, но ако все пак сме съгласни, до каква степен. И когато има правила, те да се спазват.”

 

На въпроса защо премиерът иска да бъде направена евроекспертиза на оповестените записи и защо премиерът не вярва на българската съдебна система, на българското МВР, на българското ФБР, Меглен Кунева отговаря:

 

„Аз мисля, че политиците трябва да дадат пример за това, че вярват на нашата система. Ако не, да се заемат за работа и да я направят такава, че да могат… Обществото е разядено от недоверие. Аз не знам вие как говорите по телефон, но напоследък ваши колеги, журналисти, ми пускат SMS, …вместо както предишната практика, защото, както те ме предупредиха, може така да се случи, че някой нарочно да ви се обади, който да ви компрометира. Не е възможно 10 години след като сме започнали преговорите, 5 години след членство, ние да увеличаваме подозрителността помежду си и всъщност да не можем да си вършим работата. За да си свършим работата, трябва нещо съвсем просто. И никакви подслушвания няма да помогнат, ако ние не искаме просто да си свършим работата.”

 

Запис на участието на Меглена Кунева в „Денят започва“ на 18 януари можете да видите тук.