Събития

Институтът за модерна политика предлага създаване на независима агенция, която да прилага СРС (от ИА

Институтът за модерна политика предлага създаване на независима агенция, която да прилага СРС (от ИА 21 февруари, 2011Коментирай

21 февруари 2011 | 12:20 | Агенция „Фокус“

 

София. Институтът за модерна политика предлага създаване на независима агенция, която да прилага специални разузнавателни средства. Това стана ясно от думите на Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика, на дискусия по проблемите, свързани с използването на специални разузнавателни средства, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според Цеков – капацитетът на агенцията трябва да бъде извлечен от структурите в МВР и ДАНС, които сега се занимават с подслушването. Председателят на агенцията трябва да бъде назначаван от министър-председателя и с указ на президента на република.

 

Специалната агенция по думите му трябва да е пряко подчинена на министър-председателя и министъра на правосъдието. Борислав Цеков заяви, че подкрепят становището на ВКП. „За нас е несъмнена необходимостта за възстановяване на независимия контрол при използването на СРС-та”, заяви той.

Според него е необходимо да се стесни прекомерно широкият кръг на лицата възложители на СРС-та, и да бъдат сведени до служителите от СДОТО, криминална полиция, гранична полиция.

Владимир Дончев от Института за модерна политика заяви, че спецификата на парламентарния контрол е съвсем различна от текущия контрол, за който се говори, че е необходим.

„Институтът за модерна политика ще настояваме за независим контрол, текущ, да бъде постоянен, и той няма нищо общо с парламентарния контрол” – каза Цеков. Отказите на окръжните прокурори в повечето случаи са устни и за тях не се води регистър, за това никога не може да се разбере как един оперативен работник обикаля от съд на съд, за да иска разрешение за ползване на СРС-та. Според него не е ясно къде и как отиват парите за подслушване и дали те са 20 млн. лв. или сто.

 

Здравка Кръстева заяви, че Институтът за модерна политика предлагат в обсъждането на промените в Закона за СРС-та да бъде променен регламентът на събирането и ползването на данните от трафика на съобщенията. Тези данни да се ползват по реда, по който се прилагат СРС. Трафикът на данни трябва да се ползва със същите степен на защита, с каквато се ползва и самите данни, каза Кръстева.
Десислава АНТОВА, Снимка: ИА „Фокус“

 

Повече за законодателните мерки, които Институтът за модерна политика предлага, както и новини за участието на ИМП в дискусията за контрол върху СРС в Народното събрание днес, можете да прочетете ТУК.