Събития

ИПИ оповести доклад по индекса „Право на собственост“. България е на 64-то място

ИПИ оповести доклад по индекса „Право на собственост“. България е на 64-то място 23 март, 2011Коментирай

Вчера Институтът за пазарна икономика (ИПИ) оповести данни по международния индекс „Право на собственост“. Според тях България е на 64-то място о т 129 държави с общо 5,3 от 10 възможни точки.

 

Индексът „Право на собственост“ (International Property Rights Index – IPRI) прави изследване на 129 страни от цял свят по отношение защитата на правата на интелектуална и физическа собственост.

 

Според ИПИ на същата позиция и с равен брой точки са държави като Мароко, Хърватска, Тайланд, Турция, Бенин и Бразилия.

На последно място в класацията е Венецуела с 3,5 точки, първенците са Финландия и Швеция с по 8,5 точки. Финландия заема челната позиция вече пета година поред. Следват ги Сингапур, Нова Зеландия, Норвегия, Люксембург и Швейцария.

.
Индексът отчита влиянието на защитата на правото на собственост върху икономическия просперитет на държавите. Колкото по-добра е защитата на правото на собствеността, толкова по-висок е БВП на човек от населението, повече са чуждестранните инвестиции и ръстът в икономиките е по-голям.

 

Амплитудата между първенците и последните в показателите на индекса е над 7 пъти – най-добрите имат около 38 350 долара годишно среден БВП на човек от населението, а последните в класацията – по-малко от 4800 долара на човек за една година.

 

В доклада за България се казва:

„Въпреки че в сравнение с миналата година България пада с 5 места в класацията, резултатът й се подобрява с 0,1 точки. Като цяло за петте години, в които се издава индексътзащитата на правото на собственост в страната постоянно се подобрява, но напредъкът е незадоволителен изключително бавен от 4,9 точки през 2007 г. до 5,3 точки през 2011 година. С този темп едва ли може да се очаква бързо забогатяване на хората, да не говорим за побързо излизане от кризата. Изключително важно е да се отбележи, че ефективната защита на правото на собственост зависи изключително и само от българското правителство и провалът не може да се отнесе към външни фактори. В този смисъл, ниските доходи у нас могат да бъдат обяснени в голяма степен с несигурността на гражданите и фирмите и липсата на защита, която държавата е призвана да осигурява..“

 

По отношение на правна и политическа среда“  данните на ИПИ сочат:

 

„Традиционно най-лошото представяне на България е при правната и политическата среда – точно 5 точки през 2011 година. И въпреки че точно тук се измерва сравнително добрата оценка за политическат астабилност (5,9 т.), тя не може да компенсира ниските резултати по отношение на независимостта на съдебната власт и контрола над корупцията…“

 

Спад от 0,4 т. има в позицията на България и по „право на физическа собственост“ (5,6 т.) като ИПИ посочва, че най-голямото понижение е от 4,9 т. през 2010 г. на 4,1 т. през 2011 по подиндикатора „достъп до заеми“.

 

За правото на интелектуална собственост ИПИ коментира, че България показва интересни резултати. В областта на патентната защита например страната ни е с най-добрия си брой точки в изследването – 9,1 от 10 възможни точки. В същото време в сферта на пиратството и авторските права политиката е очевидно неефективна – страната ни има едва 3,3 точки от 10 възможни. Коментарът на ИПИ по този показател е „Явно тук политиката за защита парвото на собственост се проваля гръмко, а пиратството продължава да е силно разпространено“.

 

 

Пълният текст на документа е достапен на сайта на Института за пазарна икономика.