Събития

Сборник, представен днес в София, събира автентичните либерални гласове на прехода в България

Сборник, представен днес в София, събира автентичните либерални гласове на прехода в България 14 април, 2011Коментирай

Тридесет и един от автентичните либерални гласове на българския преход се събраха в сборник с интервюта, издаден по съвместен проект на Фондация за свободата „Фридрих Науман” и Института за съвременни дигитални архиви (ИСДА).

 

Книгата  „Гласовете на прехода – Либералите” бе представена днес в хотел „Радисън” в София със събитие, на което присъстваха голяма част от интервюираните политици и експерти, студенти, преподаватели, представители на гражданското общество и журналисти.

 

Изданието е в рамките от проекта „Либерален архив на прехода”, който двете партньорски организации реализират.

 

В книгата, на близо 500 стр., са поместени интервюто с 31 от знаковите фигури на прехода в България в периода след 1989 година. Те са  политици и експерти с подчертано либерални възгледи, известни на българската общественост от последните 20 години. Сред интервюираните са Цар Симеон II, министър председател на България 2001 – 2005, Желю Желев, президент на България 1990 – 1997, Петер-Андреас Бохман, ръководител на проектите на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа, Христина Христова, председател на НДСВ, Аспарух Панов, Борислав Цеков, Гергана и Соломон Паси, Илия Лингорски, Милен Велчев, Мирослав Севлиевски, Николай Василев и др.

 

В екипа съставители са д-р Мартин Иванов – председател на ИСДА и председател на ДА „Архиви”, д-р Венелин Стойчев – социолог, член на изследователския екип на ИСДА и доц.д-р Орлин Спасов – преподавател във ФЖМК на СУ „Климент Охридски” по Междукултурна комуникация и Медийни и комуникационни изследвания. Те резюмират целите на сборника и съдържанието му по следния начин:

 

„Членовете на либералното политическо семейство са известни. Някои от тях продължават да структурират политическото пространство и днес (ДПС, НДСВ), а други, които вече са отстъпили пò встрани (РДП, ЛСНИ, ЛДА), би трябвало да са опазили все още спомените за вчерашния ден. С този сборник от интервюта се опитахме да запазим „автентичните гласове” на част от либералите, които от първо лице споделят оценките си за прехода, за своите успехи и провали, надежди и разочарования.

С помощта на фондация „Фридрих Науман” успяхме да интервюираме 31 политици от различни либерални „поколения”. Не сме търсили баланс между отделните партии, като в сборника бяха включени всички, които се съгласиха да споделят с една по-широка публика спомените си за миналото. Не сме забравили и представителите на младежките либерални организации, разговаряли сме и с едни от първите сътрудници на фондация „Науман” в България.

Едва ли може да се очаква, че публикуваните тук интервюта ще говорят на един глас. Напротив, очертаната от представените разговори картина е пъстра, многопластова и често доста противоречива. Двайсет години след промените в Източна Европа българските либерали продължават да търсят своята идентичност…”

 

Заедно със съставителите, които представиха пред аудиторията същността на изследователския проект „Гласовете на прехода”, Манфред Рихтер, член на УС и Ковчежник на фондация „Фридрих Науман”, бивш лидер на парламентарната група на Партията на свободните демократи FDP в Бундестага, очерта границите на либерализма в обединена Германия в контекста на предизвикателствата на последните 20 години.

 

ЛИПА е представен в книгата от Борислав Цеков, член на Управителния съвет и изпълнителния директор Илия Лингорски.

 

В секция „Публикации” на сайта ни започваме да публикуваме част от интервютата от „Гласовете на прехода – Либералите”.

 

Първото интервю, което предлагаме на вниманието ви, е това на Н.В. Цар Симеон II, достъпно за преглед или изтегляне ТУК.

 

 

През следващата седмица ще можете да прочетете и поместените в сборника разговори за прехода с Борислав Цеков – член на УС на института и Илия Лингорски – изпълнителен директор.

 

Снимки от събитието по представянето на книгата са достъпни в секция „Галерия”.