Събития

Повече граждански контрол – повече демокрация

Повече граждански контрол – повече демокрация 27 юни, 2011Коментирай

Пълен текст на публикацията от 27 юни 2011 г. в сайта kingsimeon.bg със заглавие „Повече граждански контрол – повече демокрация“

 

Винаги, когато наближават местни избори, всички в един глас обясняват колко те са важни, може би най-важните. Осъзнават ли обаче избирателите тяхното истинско значение и огромното им отражение върху всекидневния живот – от раждането ни, та чак до края?
Като че ли у нас сме свикнали – или са ни свикнали, че местна власт значи изграждането на някой и друг път до съседното населено място, построяването на църква и като голям успех – откриването на пречиствателна станция. Толкова. Свикнали сме, че общинските услуги са малко на брой и лоши като качество. На тях гледаме по-скоро като на социална услуга, отколкото като на начин за подобряване на условията за живот в селото или в града.
А всъщност, така пише и в закона, качествените публични услуги са право на гражданите и задължение на общината. Избирателите плащат за тази услуги чрез данъците си. И имат право да ги изискват. Имат право да изискват дори приветливо и възпитано отношение от общинските чиновници.
Какво означава публични услуги? Това са общинските транспортни услуги, изграждането на спортни и рекреативни центрове, създаването на достъпна среда за хората с увреждания,  на центрове за възрастни хора, на градинки и детски площадки, детски градини, медицински центрове, библиотеки, поддържане на чистотата.Списъкът включва също организиране на курсове за преквалификация, улесняване на достъпа до публични архиви и още много други.
Да не забравяме, разбира се, и добре работеща администрация.
Често, да не кажем почти винаги, отказът гражданите да получат тези полагащи им се услуги, се обяснява с финансовия недоимък. Но това е смисълът на децентрализацията, за която толково години работихме. От местните власти зависи по-доброто управление на средствата от събираните данъци, да не говорим за възможностите, които предоставят европейски проекти, а и публично-частното партньорство. В повечето европейски страни общиските съоръжения и инсталации, предоставящи различни услуги, са по-достъпни и евтини за хората и с не по-лошо качество от частните. Какво ни пречи да използваме този опит? Да си сменим чипа. Общинско или държавно не трябва да означава винаги по-лошо качество.
Гражданите имат правото и задължението да са взискателни към бъдещите кандидати за местно управление, от което в голяма степен зависи как ще се развиват тяхната улица, квартал, село или град – техният живот в следващите четири години. Гражданите имат пълното право да контролират как се използват парите от техните данъци. До стотинката. Това е лесно – свършеното и постигнатото от един кмет се вижда от всички. Както се вижда и несвършеното.
Гражданският контрол е една от най-важните стъпки към доброто местно управление и създаването на успешни местни управленци, способни и инициативни, които могат да управляват общите пари прозрачно и разумно. Дали тогава няма да се окаже, че парите ще стигнат за много повече и по-качествени публични услуги?

 

Оригиналната публикация можете да намерите на kingsimeon.bg