Събития

Докладът на ЕК за България: Покажете резултати в широкомащабен антикорупционен проект

Докладът на ЕК за България: Покажете резултати в широкомащабен антикорупционен проект 8 февруари, 2012Коментирай

„За по-успешното предотвратяване на корупцията Комисията препоръча на България да постигне конкретни резултати в широкомащабен антикорупционен проект, да усъвършенства системата за деклариране и проверка на имуществото на държавните служители и да укрепи административния капацитет в областта на обществените поръчки“.

 

Това се казва в глава „Борба с корупцията“ в Междинния доклад на Европейската комисия (ЕК) до Европейския парламент и Съвета относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка, публикуван днес от Европейската комисия.

 

Докладът разглежда напредъка на страната в съдебната реформа, борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта, като в него ЕК отправя редица препоръки към управляващите, изпълнението на които ще е обект на наблюдение през следващите месеци.

 

За реформата в съдебната система документът констатира слабости в някои от  назначенията на магистрати, направени от ВСС и парламента, като подчертава: „От миналото лято насам редица назначения на висши магистрати… повдигнаха множество въпроси по отношение на тяхната обективност, прозрачност и състоятелността на оценката на достойнствата и етичното поведение на кандидатите. Бяха изразени опасения и по отношение на процедурите за атестиране.“

 

Препоръчва се на България да „реформира из основи“ съдебната система и да предприеме действия, които да доведат до реален резултат особено във ВСС и прокуратурата. „За усъвършенстване на управлението, отчетността и ефикасността на съдебната система Комисията препоръчва на България да предприеме по-нататъшни стъпки за реформиране из основи на съдебната система, по-специално чрез изготвянето и прилагането на предложения за реформа на Висшия съдебен съвет и прокуратурата“, е пропоръката към управляващите, посочена в доклада.

 

ЕК подчертава редица слабости най-вече при назначенията, процедурите за избор, укрепването на доверието и отчетността във ВСС, като не подминава и оставките на двамата съдии в знак на протест срещу ВСС, случили се през миналата година. Като реални стъпки Комисията съветва дневният ред на заседанията на ВСС да се обявява публично предварително, да се предават по интернет и да се отворят за представители на НПО и за обществеността. „За постигането на по-добри резултати по дела за корупция по високите етажи и организирана престъпност Комисията препоръчва на България да анализира съдебната и следствената практика, да приеме и приложи подробни планове за действие и да коригира пропуските в сътрудничество с международни експерти и гражданското общество“, се казва още в препоръките на доклада по отношение на реформата в съдебната система.

 

Комисията е категорична, че България следва да постигне „по-всеобхватен и систематичен анализ на слабостите в разследването, наказателното преследване и съдебното производство по дела от голям обществен интерес“,  като съветва да се привличат повече независими и външни експерти.

 

По отношение на борбата с организиранат престъпност от страната ни се очаква  да осигури средствата и да определи мандатите на  новите специализирани съд и прокуратура и да продължи реформата в полицията. Документът изразява становище за „ограничен напредък“ по делата срещу организираната престъпност през последните месеци и поставя акцент върху нуждата да се подобрят техниките на събиране на доказателства, по-кратки срокове на разследванията, „повече професионализъм при полицейските акции“ и постановяване на окончателни присъди.

 

Коментират се и практиката с даренията за полицията, като се подчертава, че тя „все още поражда въпроси относно отчетността и финансовата прозрачност, по-специално относно риска от заобикаляне на правилата за обществени поръчки“.

 

Относно отнемането на имущество придобито от престъпна дейност Комисията призовава България за „по-репресивно законодателство“ и „подобряване на практиките и резултатите“ от отнемането на такова имущество. Освен че се констатира непоследователно сътрудничество на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД)с прокуратурата, в доклада на ЕК се казва още, че въпреки направените препоръки в предишния доклад КУИППД да има правомощията да разследва имущество на висши политици и полицейски служители, това не е направено от България и „този аспект изглежда е пренебрегнат“, а оперативната независимост на комисията не е гарантирана.

 

В направлението борба с корупцията докладът изисква България „да създаде мрежа от специализирани прокурори, да приеме дейни стратегии за разследване и да постигне резултати в налагането на санкции за конфликт на интереси“. В документа се посочва, че прокуратурата не е взела отношение към случаи, свързани с дела за измами, водени в други страни членки на Съюза, както и факта, че по всички заведени през миналата година дела за измами с евросредства наказателната отговорност е била подменена с административни санкции.

 

В тази глава не са отминати и сигналите за изборни злоупотреби, като в текста на доклада се казва следното: „Прокуратурата разследва твърдения за изборни измами по време на президентските и местните избори през октомври миналата година. От основно значение за общественото доверие в способността на властите да се борят с организираната престъпност и корупцията е предприемането на възпиращи санкции в случай на купуване на гласове, както и пълната прозрачност на финансирането на политическите партии, в съответствие с препоръките на GRECO“.

 

Докладът е критичен и към напредъка на страната ни в борбата с незаконното забогатяване на висши държавни служители, като подчертава, че “от последния доклад на Комисията не е отбелязано конкретно развитие по отношение на системата за контрол на декларациите за имущество на висши държавни служители“.

 

Като цяло днешният доклад на ЕК посочва, че от България се очакват повече усилия за постигане на убедителни резултати в борбата с корупцията, организираната престъпност и злоупотребите, както и в реформите в съдебната система и полицията.

 

Пълният текст на доклада можете да прочетете ТУК.