Събития

Преди седем години на 25 април 2007 г. Царят върна България към Европа

Преди седем години на 25 април 2007 г. Царят върна България към Европа 25 април, 2012Коментирай

По повод седмата годишнина от подписването на Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз предлагаме на вниманието ви днешната публикация от сайта kingsimeon.bg

 

На 25 април се навършват седем години от подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС. Тържествената церемония се състоя в Ноймюнстерското абатство в Люксембург. Н.В. Цар Симеон II подписа този документ в качеството му на Министър-председател на България. В словото пред присъстващите заяви, че посвещава този акт на българската младеж – надеждата на страната ни за бъдещето.

 

Събитието в Люксембург увенча с успех усилията на страната ни да се завърне в общността на напредналите държави и отвори много нови врати за развитие на България.

 

В ден като днешния, когато отбелязваме тази годишнина, неминуемо си спомняме и още нещо показателно.  В далечната 1908 г. Цар Фердинанд I произнася паметния Манифест, с който обявява независимостта на България. В него присъства желанието на народа ни да бъде именно „равноправен член в семейството на цивилизованите народи”. „Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й. Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според, както той иска. Българският народ и държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и еднакво да желаят”, пише в Манифеста.

 

Историческата съдба отреди 97 години по-късно  внукът да осъществи онези национални стремления, изречени във Велико Търново от Цар Фердинанд. До днес тази национална кауза остава непроменена и водеща. С фактическото влизане на България в ЕС, осъществено на 1 януари през 2007г., българските граждани получиха еднакви права и задължения с всички граждани на страните-членки. Нашите младежи учат в европейски университети, специалистите намират поприще, в която страна на ЕС изберат, бизнесът може да се конкурира извън пределите на страната ни. И, въпреки проблемите, с които се сблъсква съюзът, идеята за Обединена Европа, за сътрудничество на всички нива и  във всички обществени сфери между страните-членки си остава един уникален политически проект, в който България има шанса активно и равноправно да участва.

 

Източник: kingsimeon.bg