Събития

Илия Лингорски участва в конференция на ELF в Прага посветена на европейската интеграция

Илия Лингорски участва в конференция на ELF в Прага посветена на европейската интеграция 4 септември, 2012Коментирай

Изпълнителният директор на ЛИПА Илия Лингорски е българският представител на конференцията на Eвропейския либерален форум (ЕLF) в Прага, която ще се проведе на 6 септември.

 

Темата на форума е „Бъдещето на европейската интеграция: въздействието на финансовата криза върху европейската солидарност“.

 

Международната конференция ще събере политици, икономисти, тинк-танк организации, журналисти и изследователи, които ще дебатират по въпросите нуждае ли се ЕС от институционален редизайн, за да оцелее в сегашната криза, какви са поуките за причините и корените на кризата, какви са перспективите пред държавите-членки и защо се различават, какво означава на практика федерализацита в политически и икономически план и защо се възприема по различен начин в Западна и Източна Европа.

 

Сред участниците са представители на политически партии, икономически експерти и изследователи от Чехия, Унгария, Германия, Естония, Словакия, Франция, Италия, Полша и др.

 

Форумът ще бъде открит от изпълнителния директор на Европейския либерална форум (ELF) Сузане Хартинг.

 

Илия Лингорски е участник във втория панел на тема „ЕС след кризата: учим от миналото, за да изградим бъдещето“. Модератор е Генералния директор на Британската търговска камара на Чешката Република, а сред панелистите са заместник-началникът на кабинета на комисар Карел де Гухт, съоснователят на Института за икономически и социални изследвания на Словакия и икономисти от Deloitte, Чехия.

 

Участниците ще разискват и по темите разпада ли се европейската солидарност и какви са визиите за бъдещето на Европа. Заключителната част на конференцията „Накъде върви днес ЕС?“ ще се води от Жак Рупник, директор на научните изследвания в CERI at Sciences-Po, Франция.

 

Конференцията се организира от Европейския либерален форум, със съдействието на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ и Центъра за либерални изследвания на Чешката Република и със специалната подкрепа на Асоциацията за международни отношения, Чехия. Събитието се финансира от Европейския парламент с медийната подкрепа на EurActiv.cz.

 

Либералният институт за политически анализи (ЛИПА) участва в конференцията в качеството си на член на Европейския либерален форум.

 

Програма на конференцията и повече информация за участниците можете да намерите ТУК.