Събития

Ден на траур! Сбогуваме се с Негово Светейшество патриарх Максим

Ден на траур! Сбогуваме се с Негово Светейшество патриарх Максим 9 ноември, 2012Коментирай

Ден за национален траур! Сбогуваме се с  Негово Светейшество патриарх Максим.

 

От 9.00 ч. в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а от 10.30 ч. ще се състои опелото. На службите ще присъства Вселенският патриарх Вартоломей Първи, очаква се да дойдат също сръбският патриарх  Ириней, атинският архиепископ Йероним и други представители на поместните православни църкви.

 

Погребението на патриарх Максим е от 15.30 ч. в Троянския манастир. Хиляди вярващи днес се прощават с патриарха, ръководил Българската православна църква 41 години.

 

Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с името Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г. През 1938 г. постъпва в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През декември 1941 г. става монах с името Максим. На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх на БПЦ с 98 гласа „за“ от 101 гласували. Според устава на БПЦ патриархът едновременно е и Софийски митрополит. През 2004 г. е удостоен с  орден „Стара планина“ – първа степен, по повод 90-ия му рожден ден.Отличието беше присъдено за големите му заслуги в духовния живот на българския народ и за мъдрото управление на делата на БПЦ десетилетия наред.