Събития

Преса: 15 посланици срещу България. Чужди банки плашат с отлив на инвестиции заради зелената енергия

Преса: 15 посланици срещу България. Чужди банки плашат с отлив на инвестиции заради зелената енергия 3 ноември, 2012Коментирай

Преса дейли, 01 Ноември 2012 г., Людмила Куюмджиева

 

Посланиците на 15 страни се обявиха срещу България заради решението от средата на септември да се въведе такса за достъп до електропреносната мрежа за слънчевите, вятърните и водните централи. Таксите варират от 5% за водните централи до 39 на сто за фотоволтаичните.

 

Бизнесът също протестира заради непредвидимата бизнес среда, още повече че таксите влизат в сила със задна дата. Чужди инвеститори, банки и дипломати усилено пишеха писма и търсеха контакт с министри и премиера заради проблема.

 

Вчера напрежението ескалира. До журналистите бяха разпратени писмата на 15-те посланици, Асоциацията на банките в България и на няколко международни финансови институции. Българската ветроенергийна асоциация, представена от Александър Николов, разпространи информацията.

 

Според посланиците на страни, сред които Белгия, Германия, Франция, Финландия, Италия, Китай и Турция, новата такса може да застраши бъдещето на чуждите инвестиции в България не само в енергийния сектор.

 

„Негативни последици за българската банкова система и финансирането от чуждестранните банки не може да се изключат“, пише в документа, изпратен до икономическия министър Делян Добрев и финансовия Симеон Дянков, на 8 октомври.

 

По повод писмото Добрев обяви вчера, че се е срещнал с 12 посланици и им обяснил, че не може фирмите от зелената енергия да очакват някой друг да плаща разходите.

 

Остра критика има в писмото на Асоциацията на банките в България. Финансовите институции са отпуснали на сектора близо 2 млрд. лв., а новите правила ще доведат до необслужване и предоговаряне на кредитите.

 

На 1 октомври от Европейската банка за възстановяване и развитие също са критикували решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

 

Против мярката се обявиха и от Японската банка за международно сътрудничество, и от Китайската банка за развитие.

 

Източник и снимка: Преса дейли

Автор:  Людмила Куюмджиева