Събития

Вчера проектът Права и отговорности на гражданите в ЕС се реализира и в Бургас

Вчера проектът Права и отговорности на гражданите в ЕС се реализира и в Бургас 25 ноември, 2012Коментирай

В събота, 24 ноември, се проведе петият семинар от проекта ПРАВА И ОТГОВОРНОСТИ НА ГРАЖДАНИТЕ В ЕС. Този път домакини бяха възпитаниците на ГПАЕ „Гео Милев“ в Бургас.

 

Това е поредният град, в който се реализира вторият етап на проекта. Миналата събота студентите от Студетския клуб на политолога бяха в Шумен, а следващата събота ще продължат темата в Стара Загора.

 

Проектът се реализира в партньорство на Студентския клуб на политолога към СУ „Св. Климент Охридски“ и ЛИПА със съдействието на Фондация за свободата „Фридрих Науман“.

 

В събота в Бургас беше отбелязан рекорден за семинарите до тук интерес. Учениците активно взеха участие във всички дискусии, които съпровождат програмата и споделиха свободно личната си позиция по темата за гражданските права. Отличното представяне на отборите в интерактивната игра, включена в семинара, демонстрира успеха на формата, разчитащ на съвместна работа на студенти и ученици.

 

Проектът „Права и отговорности на гражданите в ЕС“ е насочен към повишаване на информираността на учениците, изграждане на базисна компетентност по основните права като европейски граждани, както и умения за формулиране на лична гражданска позиция. Целта на този проект е да фокусира вниманието на младите хора върху историческата и съвременна роля на гражданските права, да увеличи степента на тяхното разпознаване, както и да допринесе за повишаване съзнателното усещане за индивидуалната роля в демократичния процес.

 

В първия си етап проектът се реализира в градовете Пловдив, Габрово и Русе.

 

Снимки от семинара в Бургас можете да откриете ТУК, а повече информация е публикувана на Фейсбук страницата на проекта.