Коментари и анализи

Любомир Дацов: Живеем в условията на хуманитарна криза. Хората са в безизходица

Любомир Дацов: Живеем в условията на хуманитарна криза. Хората са в безизходица 15 февруари, 2013Коментирай

Интервю на Милена Нейова с Любомир Дацов, публикувано на 13 февруари 2013 в „Гласове“

 

Вече четири години страната върви все по-надолу и по-надолу, хората получават все по-малко и по-малко. И като ги слушаш по телевизията как се хвалят, че в държавата на Борисов всичко върви по мед и масло, се чудиш в какви паралелни светове живеем. Това коментира пред „Гласове“ Любомир Дацов, зам.-министър на финансите в правителството на НДСВ.

 

– Г-н Дацов, протестите срещу завишените сметки за ток обхващат вече цялата страна. Чуха се и коментари за „странно организирани хора”. Намирате ли нещо странно в тези масови прояви и виждате ли друга причина за недоволство освен януарските сметки за ток? Защото знаем, че подобни бунтове са сваляли правителства.

 

– Заслужава да бъде свалено. Заради идиотизма, който проявява в много области на икономиката, липсата на каквато и да е стратегия и визия, боравенето на парче, заради всичко това.

 

Мисля, че протестите са абсолютно неорганизирани, т.е. те са спонтанни. Но в крайна сметка, дори аз се замислих, след като видях как сметката ми е нараснала в рамките на няколко месеца с близо 40 на сто. Друг е въпросът, че това можеше да се очаква, защото цените на тока бяха повишени през лятото значително, и още тогава беше ясно, че като дойдат тежките зимни месеци, това ще удари сериозно хората по джоба, но дори с това този скок е необясним.

 

Вече четири години страната върви все по-надолу и по-надолу. Ние нямаме ясен хоризонт. Хората получават все по-малко и по-малко. Има обща несигурност. В страната може да се каже, че има вече дълбока социална криза. Повечето от журналистите и медиите избягват да говорят, но

 

на фона на този абсурд хората започнаха видимо да „превъртат“.

 

Вследстие на социалната и икономическата безизходица започнаха да се самоубиват, да избиват семействата си. Престъпността расте лавинообразно, стотици и хиляди хора всеки месец остават без работа, така губят и социалния си облик, защото като нямаш работа, какво правиш?

 

И като ги слушаш по телевизията как се хвалят, че в държавата на Борисов всичко върви по мед и масло, се чудиш в какви паралелни светове живеем.

 

Стабилността на държавата се дължи на това, че тя е добре структурирана и балансирана като икономика, като отношения. И това не се дължи на сегашното правителство, а въпреки него. Защото неговата политика дебалансира нещата. Просто това, което беше градено от няколкото правителства след 1997 г., всъщност излезе с доста здрава основа. И е своебразен реванш на предишното правителството, поради измислиците, които бяха изговорени спрямо него. Или поне като сравняваш нещата, защото „добро и зло“ са сравнителни категории.

 

Но честно казано, това, което се случва в момента, е напълно естествено, защото в живота има зависимости.

 

Не може да не си платиш за „глупостта“.

 

Не беше ли глупост да си избереш такова правителство? Или по-скоро да си избереш един човек, без да си зададеш въпроса какъв е капацитетът на тези хора да управляват? Начинът им на мислене? По време на криза трябва да избираш хора, които имат капацитет и възможност да изведат държавата. А моделът, който наложи това управление, е дълбоко порочен и грешен като философия. Макар че аз не виждам това правителство да има стратегия и философия. То по-скоро инстинктивно налага някакъв модел.

 

– Все по-често управляващите сами си противоречат. И в този случай един обяснява завишените сметки с по-студеното време, Делян Добрев казва, че започва проверка на държавните институции, Андон Роков (ДКЕВР) също е на мнение, че хората са прави да недоволстват, но с уговорката, че увеличението е основно заради по-дългия период на отчитане на електромерите и многото почивни дни по коледно-новогодишните празници…

 

– Ясно е, че правителството няма посока. А и манталитетът му е винаги всички други да са му виновни, само то да е в розово. Последните години това им е идеологията. Такива методи са описани в книгите по психология. Когато искаш да манипулираш, трябва винаги да хвърляш вината върху другите и да си намираш враг. И колкото може по-често да измисляш скандали, така че следващият скандал да застъпва и омаловажава предишния. Това го пише в книгите за управление на тълпата. А, както виждаме, примерът на популизма е заразителен. Погледнете самите министри. Колко разнопосочни сигнали дават, като идеология колко са различни. Как очаквате, особено в такъв труден момент, да преведат страната през кризата?

 

Вижте един Камерън! При обсъждането на евробюджета той отиде с ясна визия в Брюксел и каза: Нашата цел е намаление на разходите на бюджета на ЕС и запазване на преференциите да плащаме по-малко в него! Слушах

 

нашите министри, които са участвали в тези разговори. Основната им теза, по собствените им думи, е била: Ние искаме повече пари.

 

При положение че за миналата годината отчета на бюджета показва, че между 30 и 40 на сто от европейските средства, които са били заложени, не са усвоени. Въпреки пропагандата, която тече, като погледнете капиталните разходи и харченето, като цяло усвояването на бюджета е под нивото от предишните години, имам предвид не само парите от ЕС, когато все пак България нямаше достъп до сегашните европейски средства. Ситуацията беше доста по-различна, макар че много хора се опитват да поставят знак за равенство.

 

Аз винаги съм казвал на моите студенти, че едно от важните неща, които един икономист трябва да запомни е, че когато сравнявате, трябва да сравнявате коректно. Образно казано, трябва да сравнявате ябълки с ябълки, а не ябълки с круши. Защото в политиката някой път може и да върви това нещо, дори резултатът може да е положителен за тези, които манипулират по този начин статистиката, но за обикновения човек това винаги е отрицателно. И той трябва да има много ясна представа, а не винаги да казва, че политиците са му виновни, както често се случва при българина.

 

Защото политиците са си най-обикновени българи.

 

Те по нищо не се различават от всички останали. А като погледнете колко правителства са минали в Народното събрание при 240 души депутати, една много малка част от 5 на сто от политиците са с повече от два мандата, много по-малко имат трети мандат. Това означава, че няколко хиляди човека са минали през последните години през парламента. България не е чак толкова голяма страна и няма толкова много елит. Може да се каже, че регионалният елит, елитът по места – учители, инженери, лекари, икономисти, всякакви професии – хора, които представляват местния елит, са минали през управлението на държавата.

 

– Искам да ви върна към протестите, които ескалират с всеки изминал ден.

 

– Хората са в безизходица. Аз няколко дни не спах след новините за хора, убили семействата си… Да изпаднеш в такава социална безизходица, да направиш такова нещо…

 

Какъв министър-председател си да излезеш след това и да кажеш, че България върви напред?!

 

Аз лично не можах да спя два дни. Вътрешно всичко трепереше в мен. Така че защо се учудвате на тези вълнения, нещо се „прекърши“ в хората!

 

– Голяма част от хората са склонни да обвинят чуждите инвеститори и компании, Волен Сидеров каза, че ако му дадат власт, ще ги изгони от България и ще върне собствеността на държавата. Лошо сключени договори с ЕРП-та, нехайство от страна на държавните контролни органи, чуха се дори гласове за съучастие с енергийните монополи в ограбването на гражданите…

 

– Това са пълни глупости, опити да се използва стихийното недоволство. В началото на разговора си говорихме за този стил на работа – посочване на виновника, никога не поемаш отговорност. И това работи. А ако има някой виновен, това е държавата чрез регулаторните органи, политиката на правителството като такава. Случва се и от нехайство, и от нисък капацитет.

 

Макар че през последните години, 2001–2009-, България е намалила потреблението си на единица продукция с над 30 на сто (когато произвеждаш брутния вътрешен продукт, това е начина за мерене), ние пак продължаваме да бъдем около шест пъти над средното за Европа потребление на енергия за единица производство. Това оскъпява и в промишлеността всички стоки, оскъпява и нашите сметки.

 

– Възможно ли е да са лошо сключени договорите с ЕРП-та?

 

– Смешно е да се говори, че това е причината или поне основната причина. ЕРП-та със сигурност не са безгрешни, но техния дял е около 9,3 на сто от сметките. Това не може да влияе сериозно. Сидеров излиза и обяснява какви са оборотите, а не какви са печалбите на ЕРП-та. Защото, ако трябва да говорим за инвеститорите и това, което те могат да изнесат, това не са оборотите, а печалбите. А и

 

логиката, че чуждите инвеститори идват тук, за да ни ограбят, е просто несъстоятелна.

 

Цифрите показват, че повечето чужди инвеститори не репатрират печалбите си, а ги оставят тук и отново инвестират и развиват дейност. Не чуждите инвестиции се нуждаят от нас, а ние от тях, за да вървим напред.

 

Аз не съм специалист по енергетика, но съм наясно, че цената на електроенергията ще се увеличава във времето, на всякакъв вид енергия. Защото стандартните източници стават все по-ограничени. Нормалната логика е във времето тази цени да растат. Т.е. от тук нататък трябва да имаме политика за инвестиции, за да намалим потреблението, да го направим оптимално. Но това не става за една година, още по-малко за един месец. Това става за много години.

 

– Как тогава си обяснявате тази „месечна стратегия”? Нехайство? Някой го прави нарочно? Какво цели?

 

– Не знам защо се прави. Но факт е, че много от проверките, които са направени – четох във вестниците за това – че на 400 проверени сметки една се е оказала с отклонения. Което е съвсем нормално. Просто ЕРП-тата в момента са врагове. Обърканата политика на правителството е в основата на проблемите и със сигурност не само на това. Каква ни е енергийната стратегия? Какво правим? Хайде напред, хайде назад. Спомнете си, че стимулираха енергията от ВЕИ, след това обърнаха и започнаха да мачкат, някои хора видяха чисто бизнес интереси на кръгове, свързани с правителството дори. Наскоро пак обявиха, че „зелената“ енергия и икономика са приоритет.

 

А и тази дивотия с „Белене”.

 

Сигурно няма друга такава държава, която да е плащала два пъти за такъв проект, а не дай боже да плащаме трети път. Такава непоследователност във вземането на решения сигурно няма никъде другаде.

 

Мисля, че ядрената енергетика няма алтернатива в света, макар че съм пристрастен, доколкото и родителите ми и аз съм работил за изграждането на централата в Козлодуй . Освен това много хора сравняват цената на електроенергията днес с цената на електроенергията след 10-15 години. Това са несъпоставими цифри. Погледнете днешните сметки и тези отпреди няколко години, те са много по-високи. И трябва да е ясно, че това е тенденция.

 

Когато вземаш едно решение, трябва да го направиш по оптималния начин. Допусна се „Белене” да стане мръсна дума при положение, че такава централа е абсолютно необходима на държавата (дали точно в Белене е друг въпрос). Но един проект може да бъде добре и зле направен. Дискусията трябваше да бъде за това, но това не е тема за референдум, това е за друг вид дискусия.

 

Иначе има всякакъв вид манипулации.

 

Никой например не обяснява какво е прочутият „Беленски гьол”.

 

Защо там има вода? Всеки един специалист може да ви каже, че отдолу има едни 30-40 м. бетоново съоръжение със специално напрегнато желязо, върху което се поставя реактора, така че в случай на изтичане да не се получи т.нар. китайски синдром. За да зрее бетонът, той задължително трябва да е залят с вода и т.н. И това отдолу наистина струва много милиона евро. Неприемлив според мен беше високия процент такси за консултации, въпреки че ми е трудно да преценя какъв е нормалният процент в един такъв ядрен проект. Сигурно има стандарти, с които могат да се сравняват нещата.

 

– Как ще се развие протестът, в каква посока? Ще намалят сметките? Ще уволнят някого? Какво ще направят?

 

– Не мисля, че нещо ще се случи. Но няма как да намалят сметките. Според мен правителството ще си намери отдушник. Може и да уволнят някого. Знам ли и аз какво могат да измислят… Моята фантазия не работи в такава посока, те там са много добри. Измислят едни чудеса, направо да им се чудиш как изобщо им идват на ум.

 

Но хората са абсолютно прави за тези протести. Защото никой няма разумно обяснение за тези повишени сметки. Каква е нормативната база на държавата? Винаги трябва да се мисли няколко години напред.

 

Няма нещо, което да искаш, и да не му платиш цената. Така можем да си обясним и случващото се тези дни. Това е цената за избора ни през 2009 г.!

 

– Сега си мисля, като ви слушам, че до този момент в България не се е случил истински граждански протест. Но ние не излизаме, когато сме скандализирани от лъжа или неправда, а когато ни бръкнат в джоба. Но не може нито да помислим, нито да приемем, че сами сме си докарали това до главата.

 

– Абсолютно сте права. Българите уж осмиват чалгата, но 90 на сто от хората слушат чалга, друга музика не ги весели. Българите уж мразят мутрите, а всъщност тайно искат да бъдат мутри. Българите мразят богатите, но нямат нищо против Борисов и сие. Или поне нямаха доскоро! Някак си нещата в държавата се извратиха, нещата станаха „да не са това, което са“…

 

Вижте какво се случва със скандала „Буда”. Това е нещо, което няма как да го „пъхнеш под масата“. Тук става въпрос за престижа на държавата ни. Затова единственият важен въпрос не може да бъде друг освен: истински ли са тези документи? Защото, ако те са истински, то

 

това досие не казва нищо повече, освен че Борисов е принадлежал към онова мръсно минало, за което никой не иска да си спомни.

 

И в нормална държава министър-председателят просто си подава оставката, друго политическо поведение просто е неприемливо.

 

 

Източник: http://www.glasove.com