Събития

Проведе се кръглата маса „Идеи за по-висок икономически растеж. Как да си помогнем сами?“

Проведе се кръглата маса „Идеи за по-висок икономически растеж. Как да си помогнем сами?“ 27 февруари, 2013Коментирай

На 21 февруари в Гранд хотел София ЛИПА и фондацията за свободата „Фридрих Науман” откриха публичната си дейност за 2013 г. със съвместна икономическа кръгла маса на тема „Идеи за по-висок икономически растеж. Как да си помогнем сами?“ . Акцентите в дискусията, модерирана от Асен Григоров, бяха поставени върху възможните икономически последици от политическата криза след оставката на правителството на Бойко Борисов, както и върху проблемите в ключовите области  „Образование и иновации“, „Пазар на труда“ и „Демография и пенсионна реформа“.

Участваха водещи икономисти, експерти и анализатори от Института за пазарна икономика, Институт Отворено общество, консултативния съвет по икономика и финанси на НДСВ, Българската стопанска камара , Българската търговско промишлена палата, Икономическия и социален съвет, инвестиционната компания Експат Капитал, института за икономически изследвания, Българското либертарианско общество, както и университетски преподаватели, студенти и журналисти.

По време на продължилата повече от два часа дискусия участниците се опитаха не само да идентифицират и анализират основните проблеми на икономиката в страната, но и да предложат нови идеи и решения. В общия икономически дебат участваха Петър Ганев, Светла Костадинова и Калоян Стайков от Института за пазарна икономика, Георги Ангелов и Лъчезар Богданов от Институт Отворено общество, Владимир Каролев, Любомир Дацов, Петко Ганчев от консултативния съвет по икономика и финанси на НДСВ, зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков, Илия Лингорски от ЛИПА, Тодор Диманов и др.

Съвсем логично дискусията се концентрира предимно върху пазара на труда и образованието. Според Петър Ганев, структурният проблем, който предизвиква бедността в България, е безработицата. При това положение фокусът в пазара на труда трябва да бъде сменен от гарантирането на съществуващите работни места в посока създаване на нови. Безкрайно изкривена в обществото е представата за бедни работещи, тъй като вероятността един работещ да е беден, е 7 пъти по-малка от тази за безработния, затова само политиката за създаване на нови работни места, може да намали реално бедността.

Според Георги Ангелов, това, което се случва последните години, е че работещите бедни стават безработни бедни, като рискът да си беден се увеличава драматично с падането на нивото на образованието. Така че в дългосрочен план образованието е най-стратегическата публична услуга и нейното подценяване не може да се компенсира с нищо друго. Като най-важно за качеството на образованието Ангелов определи нивото на учителите. Нужна е промяна в политиката по доходите на учителите, която днес пречи да се привличат в професията най-кадърните и мотивирани хора.

Димитър Бранков от БСК предупреди за рисковете за оттегляне на държавата от стратегически сфери като енергетика и крупни инвестиции. Според него пазарът на труда и заетостта остават огромен проблем, тъй като днес имаме с 60% по-малко работни места от преди 20 години. Бранков подкрепи и направения от Владимир Каролев анализ на структурните проблеми в пенсионната система и се спря на необходимостта на нейното реално реформиране.

По отношение на актуалната ситуация в страната, участниците се обединиха около становището, че при задълбочаващата се и усложняваща се политическа и социално-икономическа обстановка, са нужни нови идеи повече от всякога. Най-важното е бързо да се разреши политическата криза, за да има стабилност. Ето и две конкретни мнения:

„Тъй като политическата стабилност в момента означава и икономическа, най-бързо възможните предсрочни избори са по-добрият вариант, отколкото да се чака до юли и да се пропада“ – Георги Ангелов

„Притеснително е какво ще стане след изборите. При толкова популистките и неизпълними искания на протестиращите, може да се очаква задълбочаване на популизма, както в политиката, така и в икономиката“ – Владимир Каролев.

Очевидно, че при сложността и непредвидимостта на сегашната ситуация, дискусията остава отворена. Дано да можем да я продължим възможно най-скоро!

Аспарух Панов

Снимки от събитието можете да намерите тук