Събития

Европейският парламент иска да го приемат на сериозно

Европейският парламент иска да го приемат на сериозно 14 март, 2013Коментирай

Публикувано на 13 март 2013 на страницата www.euinside.eu

 

Автор: Аделина Марини

 

С 506 гласа „за“, 161 „против“ и 23-ма въздържали се Европейският парламент днес показа зъби на Европейския съвет като отхвръли сделката за многогодишния бюджет на Общността за периода 2014-2020 година. Този ход се очакваше, тъй като Европарламентът плашеше с вето още от самото начало на преговорите по многогодишната финансова рамка през 2011 г., ако лидерите не приемат исканията на Страсбург първоначално за увеличение от 5% в сравнение с текущата рамка (2007-2013), а след това ако тя предвижда излизане на дефицит.

 

Лидерите на страните-членки на ЕС успяха от втория път да постигнат труден компромис на специалната им среща на 7и 8 февруари в Брюксел, когато договориха общ таван на ангажиментите от 960 млрд. евро и на плащанията от 908 млрд. За да се постигне споразумението, беше нужно всички страни-членки да подкрепят сделката. Лисабонският договор обаче, който влезе в сила на 1 декември 2009 г., дава съзаконодателни права на Европейския парламент и той реши да се възползва максимално от тях. Както обясни шефът на институцията, германският социалист Мартин Шулц, става дума за това Европарламентът да бъде възприеман насериозно. В специално изявление след гласуването в Страсбург на 13 март г-н Шулц заяви, че решението на евродепутатите е важна стъпка за европейската демокрация.

 

Съвсем нормално е, обясни той, когато правителството направи предложение за бюджета пред парламента, той да реши дали да го приеме или не. Често и нормално е парламентът да отхвърли първото предложение, смята Мартин Шулц. Той аргументира решението като посочи, че Съветът не е взел предвид доклада на евродепутатите-докладчици по рамката Ивайло Калфин (Социалисти и демократи) и Reimer Böge (Германия, ЕНП). По-късно на отделна прескоференция г-н Калфин повтори позицията на парламента, че не може лидерите постоянно да увеличават политиките, а да намаляват финансирането. Или трябва да се увеличи финансирането, или трябва да се намалят политиките, са двете възможности според българския евродепутат. Той е изчислил, че размерът на бюджета до 2020 г. се равнява на този от 1989-а година.

 

Прочетете целия анализ на страницата www.euinside.eu