Събития

Търговското споразумение на ЕС и САЩ – „споразумението на ХХI век“?

Търговското споразумение на ЕС и САЩ – „споразумението на ХХI век“? 14 март, 2013Коментирай

Публикувано на http://www.euinside.eu

Автор: Жанета Куюмджиева

 

Поставеното миналия месец начало на преговорите по споразумение за свободна търговия между САЩ и ЕС, което някои пресцентрове и медии определиха като „споразумението на XXI век“, дойде с амбиция, че отношенията на двата икономически гиганта ще достигнат до „по-високо ниво“. Такова придвижване напред в търговското партньорство между Брюксел и Вашингтон, при все огромния потенциал, който носи, а именно 47% от световния БВП, изглеждаше силно желано по-скоро от ЕС и от бизнеса от двете страни на Атлантическия океан, отколкото от политическия елит на САЩ.

 

„Зелената светлина“ в преговорите дойде след поредица от пречки за задълбочаване на търговските връзки: крахът на преговорите в кръга Доха, настъпилата икономическа криза, както и проявяваният от Барак Обама слаб интерес към Европа през първия му мандат. Междувременно ЕС все пак успя да договори споразумение за свободна търговия със Сингапур през декември 2012 г. и да постави основите за започване на преговори с Япония през април 2013 г. Всеобхватно търговско споразумение вече има и с Южна Корея. Вероятно перспективата съвсем скоро да стане подписването на такъв тип споразумение и с Канада, както и усилията на създадената през ноември 2011 г. специална работна група по заетостта и растежа, водена от търговския представител за САЩ Рон Кърк и европейския комисар по търговията Карел Де Хухт, която целеше да върне на дневен ред инициативата за търговска либерализация, в края на миналата година се появи солидно основание за очакването, че промяна в отношението на Вашингтон към Брюксел ще има.

 

След блокажа, а впоследствие и промените в икономическото статукво, които кризата наложи, това ще е първият акт на действително надграждане на вече предприетите проекти за либерализиране на трансатлантическата търговия между ЕС и САЩ: Трансатлантическата декларация, Трансатлантическото икономическо партньорство и Трансатлантическия икономически съвет – структура, която работи за отприщване потенциала на търговските връзки през океана. С постигането на всеобхватно и амбициозно споразумение се очаква до 2027 г. икономическият растеж на ЕС да нарасне с 0.5%, а на САЩ – с 0.4%. Това означава допълнителен приход от 86 милиарда евро за Европа, а за западния ни партньор очакваната полза възлиза на 65 милиарда евро.[…]

 

Прочетете целия анализ на http://www.euinside.eu