Коментари и анализи

Минчо Спасов: В политически план Цветанов е пътник

Минчо Спасов: В политически план Цветанов е пътник 17 април, 2013Коментирай

Публикувано на страницата на НДСВ

на 16 април 2013

 

 

Скандалът с нерегламентираните подслушвания е огромно петно за цялото МВР. Но ако се окаже, че Цветанов е съучастник, то тогава ще трябва да бъде разследван и Борисов. Защото ако Цветанов е докладвал и получавал запитвания от премиера, тогава и Борисов е съучастник в качеството си на поръчител. Това коментира пред „Гласове” Минчо Спасов, адвокат, председател на вътрешната парламентарна комисия в 40-ото народно събрание и ексдепутат от НДСВ.

– Г-н Спасов, държавата се тресе от поредния скандал. Прокуратурата потвърди две трети от сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване от МВР по време на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Какво успяхте да чуете и разберете вие?

– За съжаление днес е ден на Конституцията, но ние ставаме свидетели на едно флагрантно нарушение – нерегламентирано подслушване. Но каква е фактическата обстановка, която виждаме от медиите и прокуратурата? Има четири образувани предварително производства за флагрантното нарушение на Конституцията, за което вече казах, опити за сваляне на отговорност от Борисов и Цветанов, за да се излезе този скандал без много кафяви петна, но едва ли ще успеят.

– Какви са безспорните факти? И какви са политически изводи, които можем да направим?

– Очевидно е, че има нерегламентирана употреба на специална техника, това е безспорен факт. Вината за използване на тази техника по нерегламентиран начин ще трябва да бъде доказана, разбира се, в съда. Но уличените лица са висши полицейски служители, срещу които са образувани предварителните производства, защото те са имали техническата и организационна възможност да боравят и да се разпореждат с тази техника.

Но ако се задълбочим в анализа на това, което се случва, ще трябва да търсим поръчителите. Защото очевидно тези хора, четиримата полицаи, не са изполвзали техниката, за да спортуват и да се забавляват. Те са действали по нечия поръчка, събирали са информация. Древните юристи още са казали, че когато се разследва един казус, трябва да се зададе първо въпросът: Кой има полза? Считам, че интерес и ресурс да извършат това имат две групи хора. В първата група са управляващите Борисов и Цветанов, аз не се заблуждавам, че те са разделени. За мен няма такъв филм за това, че Цветанов играе срещу Борисов. Просто защото Цветанов знае, че без Борисов е нищо.

– Има ли обратен вариант? Борисов да играе срещу Цветанов и да се опитва да вдига рейтинг предизборно?

– Борисов е майстор на вдигането на рейтинг. Може и това да е част от „тефлоновата тактика”, но не мога да предполагам какво се крие в неговите планове по този въпрос. Но другата категория хора, която би могла и има интерес да поръча такова нещо, са кукловодите на управляващите. За да контролират марионетките си.

– Кои са кукловодите? Можете ли да ги назовете?

– Тези, които поръчаха на Борисов да защитава Мишо Бирата. Това са хората, които задкулисно дърпат конците на държавата вече толкова години. Които не се свенят да премахнат всеки политик, който не иска да свири по тяхната свирка.

– Кукловодите имат политическа или икономическа власт? За БСП и хора от техните среди ли говорите, или имате предвид конкретни имена?

– Не точно. Аз конкретни имена няма да кажа. Но аз ги наричам пенсионирани богати милиционери.

Но нека се върнем към темата, защото този скандал има и политически резултат. Първият е огромното петно върху МВР. Видя се, че ГЕРБ извърши пълна реполитизация в МВР. Нещо, което е недопустимо за една нормална европейска държава. Виждаме, че въпреки разпоредбите на закона МВР в момента се използва за политически цели на управляващите. Нещо повече, въпреки наглите им опити да отказват да признаят този факт, някои от водачите на ГЕРБ, са началници на РПУ-та. Половината кметове и зам.-кметове на ГЕРБ са висши полицаи.

Но срамното петно не е само върху МВР, то е върху цяла България.

Защото излиза, че ние сме един неуспешен опит за правова държава. И най-накрая, с този скандал се хвърля и една тъмна сянка върху честността на предстоящите избори. Да не забравяме, че точно МВР и хорат,а назначени от Цветанов, включително и заместничката му, която сега е министър, ще организират и ще пазят следващите избори. Те ще превозват с колите на МВР чувалите с бюлетини, папките с протоколите също ще се возят с тях.

– Може ли да се предприеме нещо? Освен да говорим, говорим…

– Сега прокуратурата е на ход. Ако тя не играе някакъв театър или пък не бъде отново натисната, а иска да стигне до поръчителите, следва да предостави на тези четиримата полицаи възможност за споразумение, дори статут на защитен свидетел, за да се разкрият поръчителите.

– Да, но за Цацаров се говори като за човек на Цветанов и е твърде възможно куражът му да е доста привиден, да играе театър, както казвате. Вярвате ли в неговата честност и независимост? Или е обръщане на палачинката?

– В момента, когато разбрах, че между ваши колеги журналисти се е говорело, че са чули от Цветанов и Борисов още миналата година юни месец, че главен прокурор ще е оня съдия от Пловдив…

– Говореше се, да.

– Да, и аз знаех, че го знаете. Важно да се припомни, че тогава още не беше избран дори Висшият съдебен съвет. Но подозренията, че Цацаров е назначен от Цветанов, се затвърдиха и от отказа му да образува делото за Мишо Бирата. Обяви го за прекратено, без да е образувано.

Затова пак казвам: дано прокуратурата не играе отново театър. Дори по-добре ще е да е обърнала палачинката, така го кажете. Но като юрист съм длъжен да кажа, че истината е най-важната. Че съдът трябва да се произнесе по обвинението.

– Ако се докаже съучастничество на Цветанов, ако  е издавал такива разпореждания, дори и устни, какво следва? Каква е неговата политическа кариера и какво се случва с ГЕРБ, Борисов и изборите?

– В политически план Цветанов е пътник. Но ако се окаже, че е съучастник, ще използвам една алюзия – Яне Янев ще трябва да му носи грозде. Тогава обаче ще трябва да бъде разследвано и дали Борисов не е съучастник. Защото ако Цветанов е докладвал и получавал запитвания от Борисов, тогава и Борисов ще е съучастник в качеството си на поръчител. Сългасно чл. 108 от Конституцията министър-председателят носи отговорността.

– Оптимист ли сте, че този път ще чуем истината?

– Умерен оптимист.

Източник: Интернет страница на НДСВ