Събития

Техни Величества бяха на представянето на книгата „Различният министър-председател”

Техни Величества бяха на представянето на книгата „Различният министър-председател” 3 юни, 2013Коментирай

Текстът е публикуван  на 30 май 2013 на интернет страницата на Н.В. Цар Симеон II. На същата страница можете да намерите снимки и видео от събитито

 

 

Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита присъстваха на премиерата на книгата на Аспарух Панов „Различният министър-председател”. Книгата е сборник от разговори на автора с Цар Симеон II по различни теми.

 

„Идеята за написването на тази книга се роди преди повече от една година, когато отбелязвахме 75 –та годишнина от рождението на Негово Величество. Помислихме, че е много важно да систематизираме  на едно място възгледите на Царя за политика, държавност и почтеност. Радвам се, че представяме тази книга днес, когато вече имаме правителство и приемственост, на които Царят толкова много държи. А защо „Различният министър-председател”? Когато слушахме неговите колеги –бившите премиери, с които е работил, как комуникират в предизборната кампания, как се противопоставят един на друг, осъзнахме, че ключовата дума за Негово Величество като премиер е именно „различният”, изтъкна в приветствието си Аспарух Панов.

 

Автор на предговора е проф. Тодор Танев от Софийския университет. На представянето той подчерта, че книгата говори много за политическата култура на българския преход. „Царят се оказа правилният човек в правилния исторически момент. Книгата не е за миналото, а за бъдещето.”, каза професорът.

 

„Книгата е за човека, който като се появи, където и да е по света, разговаря на съответния език и на такова ниво, с което всеки българин би се гордял. Ако бяхме извадили книгата по време на предизборната кампания неотдавна, щяхме да засрамим политическата класа с този изтънчен език на толерантност, мъдрост и позитивизъм”, заяви в приветствието си към присъстващите гости Г-жа Вера Гьорева, управител на издателство „Изток- Запад”. Тя  предложи на председателя на Народното събрание г-н Михаил Миков, който също беше сред официалните гости, да раздаде книгата на всички депутати като настолно четиво.

 

Негово Величество Цар Симеон II благодари на всички, които уважиха премиерата. ”Наистина съм развълнуван от думите, които чух, но и от присъствието и съпричастността на всички вас, които толкова пъти сте ме подкрепяли. Както знаете, аз съм повече от пестелив в изказванията си, но моят събеседник г-н Панов ме предизвика, накара ме да се почувствам комфортно, да отворя сърцето си и да кажа неща, които иначе трудно бих казал. Може би хората, които ще прочетат книгата, ще видят човека в мен, а не някой егоцентрик, както са се опитвали да ме обрисуват. Знаете, че винаги съм търсел консенсус, диалогичност, спокойствие, една по-далечна визия за Родината. Щом могат да постигнат нещата в други европейски страни, защо да не го постигнем и ние с нашия потенциал. Ще призная, че заглавието на книгата е  голяма изненада за мен. Ако го знаех предварително, нямаше да се съглася. Защото не бих желал някой да си го мисли, че съм различен. Ние сме един екип и имаме едно общо желание – България да успее. Затова пожелавам и на новото правителство на добър час и да мислят само за България”, подчерта Негово Величество.

 

Сред гостите на премиерата бяха новоизбраният председател на Народното събрание Михаил Миков, бившият омбудсман Гиньо Ганев, бивши министри и депутати, общественици и журналисти.

 

Книгата е двуезична – на български и английски език. Преводът е направен от Елена Алексиева.

 

 

 

Източник на текста и снимката: интернет страницата на Н.В. Цар Симеон II