Събития

ЛИПА бе партньор на ЕЛФ в проведената у нас международна икономическа конференция

ЛИПА бе партньор на ЕЛФ в проведената у нас международна икономическа конференция 27 октомври, 2013Коментирай

На 25 и 26 октомври в двореца Врана се проведе международната икономическа конференция „Vrana Economic Council 2013”.

Tема на конференцията тази година бе „Растеж и конкурентноспособност в Европа – мисията е възможна”. Събитието бе организирано от Европейския Либерален Форум в партньорство с  Либералния институт за политически анализи – ЛИПА и Фондация „Фридрих Науман“.

По време на двудневните дискусии участниците в отделните панели разискваха мерки и възможности за преодоляване на последиците от дълговата криза в Европа, сред които са реалният риск от забавяне на интеграционните процеси и задълбочаване на различията между по-развитите икономики и по-слабо конкурентноспособните страни в Европа.

Как Европа да бъде отново сред глобалните лидери на 21-ви век бе тема на основния панел на събитието през втория ден с участието на Негово Величество и г-н Ги Ферховстад, председател на групата на либералите в Европейския парламент АЛДЕ и министър-председател на Кралство Белгия от 1999-2008г. В едночасов разговор двамата размениха мисли относно необходимостта от изграждането на една по-обединена и солидарна Европа, със силни институции, способна да формира общи дългосрочни политики.

Сред участниците в останалите панели бяха г-жа Габриеле Молитор, член на Парламентарната комисия по европейски въпроси на Германия до 2013г., Н.Пр. г-н Кристиян Давид  министър на румънците в чужбина, г-н Мариус Густавсон, икономически историк от Норвегия, проф. Аристидис Хатсис от университета в Атина, проф. Мигел Бастос от университета в Сантяго де Компустела в Испания. Н.Пр.посланикът на Япония г-н Такаши Коизуми и Н.Пр. Джонатан Алън, посланик на Великобритания, взеха участие в панела относно диферсификацията на енергийните източници. г-н Даниел Берг, Директор за България на Европейската банка за възстановяване и развитие и г-н Сергей Пенев, Почетен консул на Монако в България бяха другите двама панелисти по темата за енергийната конкурентноспособност на Европа.

На 25-ти октомври по време на официалната вечеря и в присъствието на всички участници Негово Величество изнесе лекция относно бъдещето на Европа. В своето изказване Царят отбеляза, че като убеден защитник на европейската идея вярва, че бъдещият и просперитет се гради на повече солидарност между страните-членки, подтискане на егоистичните интереси на всяка от 28-те държави в името на общите европейски цели. „Нужна ни е повече Европа и по-голямо обединение”, подчерта Царят. Негово Величество наблегна на две сфери,  чието по-успешно интеграционно развитие би повишило конкурентноспособността на Европа – научните изследвания и секторът на отбраната.

Сред присъстващите на събитието бяха видни икономисти и общественици, както и българските евродепутати г-н Станимир Илчев, г-н Метин Казак, г-жа Антония Първанова и г-жа Филиз Хюсменова.