Събития

Събитие, организирано от ЛИПА, откри конгреса на Европейските либерали в Лондон

Събитие, организирано от ЛИПА, откри конгреса на Европейските либерали в Лондон 6 декември, 2013Коментирай

С организираното от ЛИПА и Европейския либерален форум събитие на тема “Растеж и конкурентноспособност в Европа – мисия възможна.” започна най-големият в историята конгрес на европейските либерали в Лондон. Първата част на събитието под надслов Vrana Economic Council се проведе през октомври в двореца „Врана”, под патронажа на Н.В. Цар Симеон II.

Партньори на ЛИПА на този форум, реализиран с финансовата подкрепа на Европейския парламент и със съдействието на Европейския либерален форум, бяха британският тинк-танк СентърФорум (CentreForum) и Фондация за Свободата “Фридрих Науман” Залата, разположена в един от небостъргачите във финансовото сърце на Лондон – Канари Уорф. трудно помести всички желаещи да чуят специално поканените панелисти и да участват в дискусията относно бъдещето на Европейския съюз и възстановяването на Европейската икономическа конкурентноспособност.

Публиката, събрала се в залата с панорамна гледка към Обсерваторията и Кралския военноморски колеж в Гринуич, очертаващи архитектурно Гринуичкия меридиан, включваше високопоставени членове на европейското либерално семейство, бивши и настоящи министри и евродепутати, икономисти  и финансови експерти от Лондонското сити. Сред говорещите се отличиха имената на проф. Карл-Хайнц Паке – декан на факултета по икономика и мениджмънт в Магдебург и бивш министър на финансите на Долна Саксония, Лорд Теверсон – съпредседател на парламентарния съвет на британските либерал-демократи по енергетика и промените на климата и председател на подкомисията по външни работи на Европейския съюз в Камарата на лордовете, Матс Персън – директор на Open Europe – един от водещите мозъчни тръстове на европейско ниво и Милен Велчев – Министър на финансите на България в кабинета Сакс-Кобург-Гота и главен изпълнителен директор на българския клон на VTB Capital. Модератор и символичен домакин на дебатите бе изпълнителният директор на ЛИПА Илия Лингорски, заместник-министър на финансите и ръководител на Държавното съкровище в правителството на Царя.

Позовавайки се на казаното в двореца „Врана” и особено на речта на Ги Ферховстад – лидерът на либералите в Европарламента – панелистите в Лондон начертаха няколко важни стъпки, които Европа трябва да направи, за да може да се задържи като мощен, иновативен и конкурентоспособен икономически център през първата половина на 21-ви век.

Лекторите подчертаха нуждата от засилване на европейската интеграция и задълбочаване на общия пазар чрез обръщане към фундаменталните европейски свободи –  движение на стоки, капитали, услуги и хора, и очертаха ка най-важно развитието на икономика базирана върху знанието. “Не просто повече харчене, а по-умно харчене, насочено към ускорен напредък на научно-изследователския сектор и икономиката на знанието” бе главният акцент в изказването на проф. Паке от Германия, който също така критикува неспособността на канцлера Меркел и водените от нея правителства да вземат по-смели и по-навременни решения за излизане от създалата се кризисна финансова и икономическа ситуация в Еврозоната. Панелистите споделиха консенсус за важността на финансовия сектор и по-ефективната му регулация, както и представиха аргументи срещу стремежа на редица европейски политици да наложат свръхрегулация на сектора. Участниците в дебатите препоръчаха концентриране на ресурсите на ЕС към иновативните сектори с висока добавена стойност, на което да се даде приоритет по-висок дори от инвестициите в инфраструктура, защото това са секторите, които могат да движат Европа напред в конкуренцията с Америка и Азия. Тази позиция бе в унисон с идеите и приоритетите за Европа изказани от Цар Симеон II в края на октомври на софийската среща на Vrana Economic Council.

За първи път в историята на конгресите на европейското политическо семейство българско събитие задава интелектуалния тон и посоката, в която ще се правят политики на ниво Брюксел. Илия Лингорски благодари за тази възможност на Европейския либерален форум и партньорите от Фондация Науман и института на британските либерал-демократи СентърФорум, както и задочно на Н.В. Цар Симеон II за домакинството  на Vrana Economic Council 2013 където бе стартирана тази дискусия за ново икономическо развитие на Европа.

снимки: Антонела Фабиани