Събития

ЛИПА е съорганизатор на фотоизлобата „Погледни София” в Парк Врана

ЛИПА е съорганизатор на фотоизлобата „Погледни София” в Парк Врана 12 септември, 2014Коментирай

Валери Петров разказа София в един красив стих: „В градинката обществена/ на пейката под кестена…”. В суматохата на градското бързане днешните софиянци рядко забелязват пейката, кестена, улицата, сградите и историите им, хората, с които се разминават. Затова любители на фотографията тръгнаха из града и спираха, за да го покажат със снимките си на другите, които нямат време да поспрат и да погледнат.

 

„Погледни София” е къс разказ в 20 фотографии на красиви места и неща в града – познати или съвсем непознати.  Покривите на джамията и синагогата един до друг. Отражението на „Св. Александър Невски” върху мокрите павета. Цементовият капак на улична шахта, в която са инкрустирани части от стари ножици, ключове и винтове – и тротоарът е място за изкуство. Градът е история и модерност, еклектичен и симпатичен, с характер и готов да бъде открит и преоткрит.

 

20-те снимки бяха подредени в изложба в парка Врана – друго не много познато място, което повечето софиянци и туристи сега започват да откриват.

 

Изложбата беше открита в сряда от зам.-кмета по културата д-р Тодор Чобанов. „Изложбата е продължение на инициативата да направим града по-красив, да покажем красивите места и да видим красивите места, каза той”. Сред първите гости, които я разгледаха, бяха Техни Величества Цар Симеон IIи Царица Маргарита, които поискаха да се запознаят с авторите на снимките.

 

Авторите на снимките:  Най-малкият любител е първокласничка. Много от фотографите са ученици. Към идеята се присъединиха клубовете на две софийски училища – 51 СОУ „Елисавета Багряна” и 25 ОУ „Д-р Петър Берон”. Както и софиянци, за които снимането е хоби. В изложбата беше включен и фотос, направен от незрящ представител на фондацията „Очи на четири лапи”, чийто екип също бе гост на откриването и пристигна с три от кучетата водачи, обучени да помагат на незрящи хора.

 

„Усещането за един град не е само през очите, но и във вибрациите, звуците, миризмите”, каза председателят на „Очи на четири лапи” Албена Алексиева. Незрящите хора са пълноценни участници в обществото ни, каза царят и пожела визиите за града на зрящи и незрящи да се доближават и припокриват.

 

Повече от месец любителите снимаха града, някои от тях потърсиха и историите, които София има да разкаже. Към тях се присъединиха и професионални фотографи, които помагаха с мнения, съвети, хитринки, оценки. Създаден е сайт  http://poglednisofia.eu/, в чиято галерия всеки желаещ може да сложи свои снимки.

 

„Погледни София” започна с идеята, че изкуство може да прави всеки и то е част от изкуството да обживеем града си и да се чувстваме уютно в него. Избрахме за място на изложбата парка „Врана”, защото самият той е произведение на изкуството и за да кажем, че мястото на изкуството не е само в центъра на града, но и в периферията му, във всеки квартал. Снимките, достойни за изложба, бяха много няколко пъти по 20 и броят им ще расте – събираме за следващи изложби.

 

Фотосите от „Погледни София” ще останат в парка през следващите четири седмици. В галерията на сайта скоро ще се появят и снимки от „Врана”, заснети от любителите, всички дошли на изложбата с фотоапарати.

 

 

„Погледни” се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община – Програма Европа, 2014 г. Партньори в проекта са Фондация Региони за европейско разширение и Либералният институт за политически анализи.