Събития

Да почетем паметта на Гидо Вестервеле

Да почетем паметта на Гидо Вестервеле 20 март, 20161 Коментар

Свободните демократи в Германия скърбят за бившия си изключително популярен партиен лидер и политик, Гидо Вестервеле. Той почина от левкемия на 18 март 2016 г. на 54 годишна възраст в университетската клиника в Кьолн. От 1983 до 1988 г., той бе председател на младите либерали, от 1994 до 2001 г. – генерален секретар на партията и от 2001 до 2011 г. – неин председател. След една успешна и модерна предизборна кампания през 2009 г. и резултат от 14,6%, Свободната демократическа партия (СвДП) влезе в коалиция с християндемократите на Ангела Меркел, като Гидо Вестервеле бе вицеканцлер и външен министър.

Реакциите за кончината на Вестервеле във водещите германски медии бяха повече от многозначителни. Според „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ той бе постоянно преоткриван политик, който формулираше остри като бръснач послания и страстно поляризираше политическите дебати. Според „Зюддойче Цайтунг“, след 1990 г. Вестервеле бе една от най-значителните фигури на германската политика. Той бе един от най-силните оратори в парламента – остроумен, с бърз ум, остър език и много забавен.

В некролога си „Цайт Онлайн“ подчертава, че който е познавал Гидо само от публичните му политически изяви, не го е познавал изобщо. Той беше рязък, понякога невъздържан в политическите сблъсъци. Но изглеждаше по съвсем друг начин като външен министър – любезен, винаги заинтересован, симпатичен, дипломатичен и скромен. В това си качество, той посети над 100 държави, като навсякъде оставяше великолепни впечатления за нивото на германската външна политика. Той бе голям човек и голям политик, се казва в материала на „Ди Велт“. Въпреки че някога поляризираше либералите, той се бореше страстно за своите убеждения, както много малко политици умеят.

Като дългогодишен сътрудник и партньор на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ се присъединявам към нейните дълбоките съболезнования по повод дълбоката загуба за либералната общност. Фондацията се разделя с един от най-верните си приятели и дългогодишни сътрудници, който през целия си живот се ангажираше с каузата за свободата, както в политическия, така и в личния си живот.

Според председателя на Управителния съвет на Фондацията, д-р Волфганг Герхард, Гидо Вестервеле има големи заслуги за развитието на политическия либерализъм. Неговият специален начин на правене на либерална политика, ангажирането му с насърчаването на свободата като основна либерална ценност, вълнуваше и мотивираше много хора.

По време на мандата си като Федерален външен министър, Гидо Вестервеле действаше в стила и традициите на прочутите либерални външни министри Валтер Шел, Ханс-Дитрих Геншер и Клаус Кинкел, защитавайки високия международен авторитет на обединена Германия! Поклон пред паметта му.

                                                                                                                                                                  Аспарух Панов