Събития

Проф. Огнян Герджиков на 70 години!

Проф. Огнян Герджиков на 70 години! 27 март, 20161 Коментар

Проф. Огнян Герджиков е роден на 19 март 1946 г. в София.
Завършва Юридическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”, където днес преподава търговско право. Автор на монографии и десетки статии в областта на търговското право. Депутат от НДСВ два мандата. Председател на 39-ото НС. Член на Управителния съвет на ЛИПА. Носител на орден “Стара планина”.

Проф. Герджиков превърна тържеството за 70-ия си юбилей в благотворително събитие. Вместо подаръци бившият парламентарен шеф на 39-ото НС поиска от гостите си дарения за 19-годишния Борислав Пенков от Русе. Момчето е с прогресивна мускулна дистрофия, тип Дюшен. От години семейството му се бори и има подобрения, но са нужни средства.

На юбилея присъстваха водещи политици, държавници и магистрати, министри и депутати с няколко мандата. Почетни гости бяха патиарх Неофит и председтелят на БАН акад. Стефан Воденичаров, който награди юбиляра с най-високото отличие на Академията.

С типичното си чувство за хумор проф. Герджиков заяви пред вестник „24 часа”:

70-те години ме изненадаха – все ми се струва, че не става дума за мен. Нищо не се е променило, все още се чувствам младеж. Удовлетворен съм от живота. Май съм галеник на съдбата или имам ангел хранител. Опитал съм от всичко по малко и не съм постигнал кой знае какво, с изключение на правото, където общо-взето ставам. Който иска да бъде намразен поне от половината български народ, да става политик”.

 

Назадраве, професоре! Разчитаме на дълго и ползотворно сътрудничество!

 

От членовете на ЛИПА