Събития

ЛИПА организира кръгла маса-дискусия в Двореца “Врана”

ЛИПА организира кръгла маса-дискусия в Двореца “Врана” 25 септември, 20164 Коментари

ЛИПА организира кръгла маса-дискусия на тема “Свободата, сигурността и върховенството на правото –демократичното общество в 21-ви век”, която се проведе в Двореца „Врана“/ Събитието бе организирано съвместно с Фондацията за свободата “Фридрих Науман” и Европейския либерален форум. В дискусията взеха участие: адв. Михаил Екимджиев, проф. Емилия Друмева, г-н Минчо Спасов, Проф. Огнян Герджиков, Проф. Николай Радулов, г-жа Николина Херцег Колман от Политическа академия  “Международен образователен център”, Хърватия, директорът на фондация “Фридрих Науман” за Източна и Югоизточна Европа д-р Райнер Адам, г-жа Зинаида Златанова и др. Домакин на събитието бе Н.В.Цар Симеон II.

В дискусията беше обсъждано как намирането на верния баланс между основните права и сигурността се превръща във все по-голямо предизвикателство във времена на терористични атаки, масова миграция и международни конфликти, обграждащи Европа. Как да бъдат запазени и развити достиженията на либералната демокрация? По какъв начин да бъде повишена осведомеността на гражданите, за да могат да вземат информирани решения, относно своята сигурност и граждански права? Колко още мерки за сигурност може да “понесе” една млада демокрация?

В своето изказване Царят отбеляза: “Слушайки внимателно днешната дискусия, ми направи впечатление, че многократно се повтори думата “баланс”, едно понятие, което за мен е ключово при решаването на деликатния въпрос-повече сигурност или повече права? Приветствам всеки диалог и изслушване на мнения, не само от експерти, но и  на гражданите.”

“Живеем във времена, когато информацията се разпространява със  страшна скорост и медиите се използват за разпространяване на заплахи. Държавите трябва да реагират веднага, предотвратявайки посланията за омраза и нетърпимост.” Негово Величество добави още, че терористите са безкрайно малцинство, спрямо гражданите, които искат да живеят спокойно  и не бива да им се придава толкова важност. Тази кибер война трябва да има по-малко въздействие върху решенията на държавниците. Според него насилието генерира контра насилие. “Балансът е най-важното, търсенето на оригинални идеи как да се излезе от шаблоните за по-здрава ръка. Мерките за сигурност в държави, където демокрацията е по-крехка, могат да доведат до опасни последици, бих казал до демократура, едно ново понятие. “, отбеляза Царят.

Също така Негово Величество благодари на организаторите на дискусията, че са предоставили възможност да се чуят различни мнения по тези така болезнени, но актуални въпроси.