Събития

Цар Симеон II: “Подкрепям инициативата на Световната организация по туризъм да се акцентира върху културния туризъм”.

Цар Симеон II: “Подкрепям инициативата на Световната организация по туризъм да се акцентира върху културния туризъм”. 2 март, 201716 Коментари

Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита посетиха Централата на Световната организация по туризъм в Мадрид. На специална церемония Цар Симеон II получи удостоверението, с което беше обявен за Специален посланик на международната година на устойчивия туризъм за развитие. Техни Величества бяха посрещнати лично от президента на организацията д-р Талеб Рифай. На връчването присъства и Н.Пр. г-н Иван Кондов, Извънреден и пълномощен посланик на България в Кралство Испания.

Припомняме, че през м. януари т.г. Царят беше обявен за един от 5-мата Специални посланици на Международната  година на устойчивия туризъм за развитие. Освен него това са: Нейно Превъзходителство г-жа Елън Джонсън Сърлийф, президент на Либерия, президентът на Union Pay- Хуайонг Ге , д-р Талал Абу-Газале, председател на влиятелната в арабския свят организация за образование “Талал Абу-Газале” и д-р Михаел Френзер-президент на Федералната асоциация на германската туристическа индустрия.

В изказването си Царят заяви, че намира за много подходящи петте основни приоритета на Международната година за устойчив туризъм за развитие. “Особено подкрепям инициативата да се акцентира върху културния туризъм като начин за популяризиране на една страна. Културният туризъм изгражда уважение към посещаваните дестинации, способства за тяхното съхраняване, а не предполага само консумация.” , каза Царят.

Негово Величество благодари на д-р Рифай за оказаната чест и подчерта, че приветства призива на Световната организация по туризъм, който се основава на взаимното разбирателство като проводник на мира и сигурността.

Накрая Царят завърши изказването си: “България се вписва много добре в програмата на тази туристическа година, тъй като притежава огромен архитектурен, културен и исторически потенциал.”