Събития

ЛИПА организира кръгла маса-дискусия на тема: “Следващото поколение на ЕС-вдъхновение и предизвикателства”

ЛИПА организира кръгла маса-дискусия на тема: “Следващото поколение на ЕС-вдъхновение и предизвикателства” 3 май, 201729 Коментари

На 28 април 2017 г. в двореца “Врана” се проведе кръгла маса-дискусия на тема  „Следващото поколение на ЕС – вдъхновение и предизвикателства“, организирана от Либералния институт за политически анализи, съвместно с Европейския либерален форум и фондация “Фридрих Науман”.

Темата за 10 годишната история на България като пълноправен член на Европейския съюз и пътят на България и Европа напред, събра в двореца „Врана“ студенти, младежи, неправителствени организации, политици, сред които г-н Ради Найденов, министър на външните работи, първия еврокомисар Меглена Кунева, бившия външен министър Соломон Паси, съпредседателя на НДСВ Станимир Илчев и много други.

Министър-председателят Проф. Огнян Герджиков припомни, че подписването на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз беше посветено от Цар Симеон на младите хора на България.

Многобройните теми, които участниците обсъдиха включваха нагласите на младите в България и другите страни към достиженията на обединена Европа – мобилност, качество на образованието, свобода на избор и демокрация. Експертът по международни отношения и политика Кирил Лозанов нарече Европейския съюз „уникална платформа за постигане на мир по един социален, културен и икономически път“. Младежите подчертаха и ролята на историческата памет в съхраняването на мира и благоденствието на континента. Многократно беше припомнена решаващата историческа роля на Негово Величество за  успешната евроинтеграция на България.

В своето изказване Царят обърна внимание на погрешните интерпретации на Европа на „две скорости“ като плод на нерационални заключения. Според него е важна не толкова скоростта, колкото необратимостта на напредъка и модернизацията.

“Да, кризисен е моментът за Европа, но трябва да бъдем рационални, да подхождаме без толкова емоции.

Усеща се една загриженост за бъдещето на ЕС. Мен лично ме тревожат две неща и същевременно ме мотивират да насърчавам подобни инициативи на либералите. Едното е за Европа на различни скорости. Най-важно е да се напредва. Не е толкова интересно каква е скоростта, а да си извоюваме нашето място в Европа. От една страна, да сме полезни за европейската общност, но и ние да модернизираме страната си. Второто е, че либералното, особено в кризи, едно разчупено и отговорно мислене, е по-полезно от популистките и другите крайни възгледи. Винаги са нужни рационализъм и благоразумие, за да се върви напред с увереност.”, заяви Царят.

Рационалното мислене, което вижда у младите хора, според него е добър знак и надежда за бъдещето. Негово Величество изрази задоволството си от европейското самочувствие на младите българи и убедеността им в пронадлежността на България към Европа.

Според  Даниел Кадик, директор за Югоизточна Европа на фондация „Фридрих Науман“, Европа на много пластове де факто съществува, както по отношение на различните нива на интеграция, така по отношение на начина, по който хората гледат на Европейския съюз. Примерите са  Шенген, Еврозоната, страните от Механизма за сътрудничество и оценка, като може да бъде прибавено дори и Източното партньорство. Приемането на реалностите и въвеждавето на система на последсвия за тези, които не отговарят на стандартите и правилата може да върне България от аварийната в скоростната лента на Европа.