Коментари и анализи

Цар Симеон II: Гласувайте за младите и способни българи в Европа

Цар Симеон II: Гласувайте за младите и способни българи в Европа 28 май, 2019
Европа сякаш започна да свиква с мисълта, че евроскептицизма и популизма са тук за дълго. Забравеният сблъсък на консерватизма и либерализма от 19-ти век отново стана актуален. Но всяка теза предизвиква своята антитеза и в Европа вече се заражда силна нова вълна на млади проевропейски движения. Победата на Либерал-демократите на последните избори във Великобритания е ясен сигнал, че Брекзит изглежда като една голяма грешка. Партия, която изглеждаше потънала в забвение спечели 676 места в общинските съвети, докато Лейбъристите и Консерваторите изгубиха респективно 63 и 1269 места.

Във Франция “Република напред” на президента Емануел Макрон се стабилизира, въпреки протестите на жълтите жилетки и може да спечели европейските избори. В Словакия Зузана Чапутова стана най-младият президент с либерална платформа, а в Испания “Сиудаданос” остават силни. Тези победи са показателни за европейската политика и се открояват като индикатор за новия полъх на интеграция, който, уверен съм, ще засегне целия континент.

В България също се заражда подобно движение. След като се срещнах с кандидатите на листата “Път на младите” и се запознах с техните послания, аз ги припознавам като част от този нов еволюционен процес. Както е известно, през 2005 г. посветих подписването на Люксембургския договор, с който България се присъедини към Европейския съюз, именно на младите хора. Днес, те ще бъдат новите пазители на европейските ценности, за което ние, поколенията преди тях, се борихме. Желая успех на тези пълни със знания и ентусиазъм млади хора!