Събития

М.Кунева в Стара Загора: Несвободният човек не създава. Трябва ни платформа на съгласието

М.Кунева в Стара Загора: Несвободният човек не създава. Трябва ни платформа на съгласието 26 март, 2011Коментирай

„Несвободният човек не създава, несвободният човек не върви напред”.  Това заяви на 24 март, пред  старозагорската общественост Меглена Кунева – първи български еврокомисар, президент на Европейския център за политики и специален съветник на заместник-председателя на ЕК и комисар по транспорта Сийм Калас.

 

Меглена Кунева бе в Стара Загора, за да изнесе публичната лекция „2011: новите измерения на свободата” в рамките на съвместната инициатива на трите неправителствени организации  – Фондация за свободата „Фридрих Науман”, Институтът за модерна политика и Либералния институт за политически анализи (ЛИПА).

 

Бихме могли да направим гигантска крачка напред в интеграцията на обществото ни отвътре.  Трябва ни платформа на съгласието, консенсус, интеграция отвътре,  каза в началото на публичната лекция Меглена Кунева. Тя подчерта важността на това българите да постигнат  обединението около главните си приоритети – социална пазарна икономика, модерно образование и реформирано здравеопазване. Оптимизмът на работата винаги побеждава песимизма на нищоправенето, допълни още Меглена Кунева.

 

Всяко ново правителство гради, за да може следващото да надгражда над него. Основните елементи в този процес за мен са честност, прозрачност и  отвореност на управлението. Бих искала правителството да се ползва с доверие. Не бива политиците да живеят в реалити-шоу, не бива да се разменят реплики през медиите, преди да се е взело решение по важна за обществото тема, подчерта още в изказването си М.Кунева.

 

Следващото голямо присъединяване на България е присъединяването на българите към европейската средна класа. Това не е само политика за повишаване на доходите и подобряване жизнения стандарт и потреблението, а означава среда на доверие и стабилност, в която принципите на функциониране на обществото и икономиката са ясни и справедливи. В такава среда човекът може да избира съдбата си, да е свободен да взема решения, да управлява риска, да бъде работодател, да започне свой бизнес, да бъде предприемчив и държавата да е създала най-благоприятни условия за развитие и успех на гражданите си. Българите в средната класа – това е цел, за която аз искам да работя, каза още М. Кунева.

 

Първият български еврокомисар отдели специално място и на отношението към бизнеса като добави, че добрата пазарна среда предполага по-малко бюрокрация, широк достъп до кредити и върховенство на закона. В този контекст тя обобщи ролята на силното общество така: „Консенсусът е бизнес-елемент. Държавата си е наша. Всеки от нас и всяка институция е важна. Ако се обединим, ще успеем.”

 

По отношение на политическата система в страната, към  Меглена Кунева  бяха зададени въпроси за увеличаващата се пропаст между политиците и гражданите и все по-голямото отдалечаване на България от представата за социална държава. Тя бе категорична, че партиите днес не са това, което бяха преди десетилетия, между тях няма стени и хората „не трябва да са крепостни” . Първият български еврокомисар акцентира върху отчетността на политиците и публичността на работата им като най-важни фактори за постигане на доверие към политическата класа в страната. Дефицитът на доверие прави обществото ни слабо и разединено, заяви още Меглена Кунева, а разединени няма да успеем.

 

В края на дебата тя обобщи, че интеграцията на българското общество отвътре, дългосрочните стратегии по националните приоритети, силният граждански контрол и доверието в обществото и към институциите са пътищата, по които България може да постигне целите си.

 

Публичната лекция в Стара Загора бе част от цикъла публични лекции „2011: новите измерения на свободата”, които по покана на трите партньорски организации Меглена Кунева изнесе в различни градове на страната – София, Благоевград, Пловдив,  Пазарджик, Плевен, Велико Търново, Добрич и Варна.  Предстои публична лекция и в Бургас.

 

По-рано през деня в Стара Загора Меглена Кунева се срещна с представители на бизнеса, с които обсъди важни за страната и региона теми. Предприемачите поставиха въпроса за достъпа до корпоративно кредитиране в България, образованието и качеството на учебниците, интеграцията на ромската общност, цените на горивата, наложителните реформи в социалната и здравната сфери. Като най-голям проблем в България представителите на бизнеса от града дефинираха липсата на дългосрочни стратегии във важните сфери на общественото развитие и честите нормативни и законодателни промени, които създават нестабилна бизнес среда и намаляват желанието на външни инвеститори да развиват бизнес в България.

 

Снимки от публичната лекция в град Стара Загора на 24 март 2011 г. можете да видите в галерията на сайта ни.