Събития

Меглена Кунева в Плевен: Искаме солидарност от Европа, а нямаме солидарност вътре в България

Меглена Кунева в Плевен: Искаме солидарност от Европа, а нямаме солидарност вътре в България 9 март, 2011Коментирай

Искаме солидарност от Европа, а нямаме солидарност вътре в България, това каза днес в Плевен първият български еврокомисар, съветник на зам.- председателя на ЕК Сийм Калас и Президент на Европейския център за политики Меглена Кунева.

 

Тя бе в Плевен за поредната от цикъла публични лекции „2011: новите измерения на свободата”, които се провеждат в различни градове на страната. Организатори на форума са Фондация за свободата „Фридрих Науман”, Институтът за модерна политика и Либералният институт за политически анализи (ЛИПА).

 

Да се грижим за обществото си е въпрос на оцеляване. Обществото ни е уморено. Недоверието ни разяжда. Разкъсваме обществото си отвътре. Всеки е срещу всеки и никой не остана незасегнат. Така не можем да успеем, категорична бе М. Кунева.

 

В изложението си тя говори за повишаване възможностите на страната за усвояване на средствата от ЕС, капацитета на администрацията, интеграцията отвътре на българското общество, която първият български еврокомисар определи като ключова за успешното бъдеще на страната.

 

13,5 млрд.евро договорихме за първите 3 години от членството на България в ЕС. Това е голям ресурс. Той освободи средства от националния ни бюджет, които да се вложат в други приоритети. Дали здравеопазване, образование, инфраструктура, иновации, социална сфера, подобряване на административния капацитет, това трябва ние като общество да решим, да запретнем ръкави и да го свършим заедно, каза Меглена Кунева.

 

Тя припомни преговорния процес, по време на който е отчитала напредъка по преговорните глави при максимална публичност и на всеки етап. Това, че обществото наблюдаваше работата ми и изискваше отчет за нея, ме мотивираше да работя още повече и беше двигател на успешното завършване на процеса по присъединяване, обясни тя. Като преговарящ аз винаги излъчвах гордост и вяра в страната си. И тогава европейските ни партньори виждаха България през моите очи. И също ни вярваха, че ще успеем.

 

Сега, пет години по-късно, ние трябва да си отговорим доволни ли сме от членството, доволни ли сме от себе си като европейски граждани, правим ли достатъчно за развитието на страната си, как се чувстваме като европейци и българи, какво даваме на страната си, какво даваме на ЕС и да се обединим около нашите приоритети. Отчитането на политиците пред обществото е задължително условие, за да се върне доверието в политическите партии, в институциите, във властта и вътре в обществото ни, обобщи Меглена Кунева в края на дискусията.

 

По-рано през деня тя се срещна с ректора и общността на Медицинския университет в Плевен и разисква с преподавателите, студентите и лекарите проблемите на висшето образование, реформата в здравеопазването, изтичането на кадри, перспективите за професионална реализация на младите специалисти.

 

Публичната лекция в Плевен беше петата по ред, след лекциите в София, Пловдив, Благоевград и Пазарджик, които Меглена Кунева изнася по повод годишнината от членството на България в ЕС, по покана на трите партньорски организации.