Събития

ЕЛФ провежда на 2 септември в София Международен форум за Дунавската стратегия

ЕЛФ провежда на 2 септември в София Международен форум за Дунавската стратегия 31 август, 2011Коментирай

На 2 септември 2011 г. в София ще се проведе Международна конференция „Стратегията на ЕС за Дунавския регион: стимулиране на развитието, контактите между хората и икономическата свобода на Европейския макрорегон“.

Организатор на събититето е Европейският либерален форум (ЕЛФ) с подкрепата на Фондация за свободата “Фридрих Науман” (София, България), със съдействието на Института за либерални изследвания (Румъния), Либералния институт за политически анализи (ЛИПА, България) и с финансовата подкрепа на Европейския парламент.

Конференцията ще се проведе в зала „Силует“ на „Кемпински Хотел Зографски“ в София от 9.00 ч.

От името на ЛИПА въвеждащо изложение ще направи Илия Лингорски – изпълнителен директор на института.

Специален гост на конференцията ще бъде Н.В. Цар Симеон II, министър-председател на България (2001 – 2005 г.) Негово Величество ще направи изложение на тема „Двустранните отношения между България и Румъния в контекста на Стратегията на ЕС за Дунавския регион“.

В панелната дискусия „Стратегията на ЕС за Дунавския регион – сътрудничество за икономическа свобода и просперитет“ участие ще вземат Михаел Тойрер, член на Европейския парламент (Германия), Меглена Кунева бивш европейски комисар, независим кандидат за президент на Република България и др.

Сред участниците в конференцията са представители на Европейския парламент, Фондация за свободата „Фридрих Науман, Института за либерални изследвания на Румъния, както и Кристиян Давид, член на Сената на Румъния и министър на вътрешните работа на Румъния  2007-2008, и Д-р Джевдет Чакъров, Народен представител, министър на околната среда и водите на България 2005-2009. С изложения в програмата на конференцията ще участват и представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Германското дружество за международно сътрудничество и взаимопомощ, Българо-Румънския междууниверситетски Европейски център в Русе, Младежката гражданска мрежа на Дунавския регион от Университета „Андраши“ в Будапеща, Асоциацията на дунавските общини „Дунав“ и Бизнес-центърът за подпомагане на малки и средни предприятия.

Конференцията приключва в 17,30 ч. на 2 септември. Модератор е д-р Хайке Дьоренбехер, ръководител на проекта Украйна и Беларус, Фондация за свободата “Фридрих Науман”.