Събития

Илия Лингорски: Допринасяме за обществени решения за напредъка на Обединена Европа

Илия Лингорски: Допринасяме за обществени решения за напредъка на Обединена Европа 2 септември, 2011Коментирай

„От името на Либералния институт за политически анализи ЛИПА имам особената привилегия и удоволствие да Ви поздравя и да Ви изкажа искрената ни благодарност за Вашето участие и принос към тази конференция. Присъствието и изказванията Ви, които очакваме с нетърпение, вашите въпроси и мнения в дискусиите, изпълняват нашата цел на организатори и домакини, а именно да допринесем заедно като гражданско общество за формирането на обществени мнения и решения за напредъка на Обединена Европа.“ С тези думи изпълнителният директор на ЛИПА Илия Лингорски се обърна към участниците в провеждащата се днес в София Международна конференция „Стратегията на ЕС за Дунавския регион: стимулиране на развитието, контактите между хората и икономическата свобода на Европейския макрорегон“.

 

Организатор на събититето е Европейският либерален форум (ЕЛФ) с подкрепата на Фондация за свободата “Фридрих Науман” (София, България),  със съдействието на Института за либерални изследвания (Румъния) и Либералния институт за политически анализи (ЛИПА, България) и се реализира с финансовата подкрепа на Европейския парламент.

 

В обръщението към участниците и гостите Илия Лингорски подчерта: „Днешната тема стана реална и практична част от стратегията за развитие на Европейския съюз в резултат на историческото завръщане към общността на свободните народи на страните от източната страна на Берлинската стена. Говорим за развитието на икономиките и живота по цялото продължение на този най-древен и значим трансевропейки път и регион на търговия и цивилизация – поречието на р. Дунав.“

 

Във въвеждащото си изявление изпълнителният директор на ЛИПА постави акцент върху усилията, които Институтът, с подкрепата на своите партньори, полага за развитие на гражданското общество в България, част от които е организирането на форуми с подобен мащаб. Той допълни още: „Вдъхновението за нашата инициатива бе личният и държавнически пример на най-високопоставения и дългогодишен участник в обществения и политически живот у нас, единствен в демократичната история на България, служил като държавен глава и министър-председател през последните вече близо 70 години, лидерът на модерното либерално движение у нас, допринесъл в лично и в държавно качество най-много за присъединяването на България към ЕС, наречен от канцлера на Австрия Шусел Мистър Европа, Н.В. Цар Симеон II“.

 

Акцентирайки върху активната дейност на ЛИПА, насочена към младите хора, Илия Лингорски отбеляза, че до голяма степен тази визия се определя от думите на Н.В. Цар Симеон II, произнесени в Люксембург  на 25 април 2005 година по време на церемонията по подписване на договорите за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз.  „Нашият мотив е дългът ни към българската младеж, която според онези думи на Негово Величество “в действителност ще продължи европейската интеграция, ще развива идеалите на обединението и ще допринесе за триумфа на единството, на мира и на развитието на Европа в ХХІ век.“

 

Изпълнителният директор на ЛИПА изрази благодарност към партньорите на института за провеждането както на днешната конференция, така и за пълноценното сътрудничество, което се осъществява между тях, в изпълнение на целта да се стимулира гражданската активност в процеса на обсъждане и вземане на решения за напредъка на Обединена Европа. „Главен партньор и спонсор на ЛИПА в организирането на дускусии и семинари, обучителни програми и публикации на либерлано-политическа тематика е Фондация за свободата “Фридрих Науман”, на които искам искрено да благодаря за компетентната подкрепата и за сърдечното окуражение. Радвам се, каза Илия Лингорски, че мога да приветствам с добре дошли в София, като благодаря пред всички вас на Института за либерални изследвания от Букурещ и на техния председател Кристиян Давид,  Сенатор в Парламента на Румъния, които заедно с Фондация „Фридрих Науман“ са наши партньори и референти за присъединяването ни към Европейския либерален форум ЕЛФ. Благодаря на ЕЛФ и на Европейския парламент, главните спонсори на днешната конференция, като изказвам нашата гордост да бъдем част от този престижен клуб на европейски либерални институти“.

 

Конференцията продължава през целия днешен ден. Специален гост на форума е Н.В. Цар Симеон II, министър-председател на България (2001 – 2005 г.), който направи изложение на тема „Двустранните отношения между България и Румъния в контекста на Стратегията на ЕС за Дунавския регион.“

 

В следобедната панелна дискусия „Стратегията на ЕС за Дунавския регион – сътрудничество за икономическа свобода и просперитет“ участие ще вземат първият български еврокомисар (2007 – 2009 г.), министър по европейските въпроси (2002-2006 г.) и настоящ независим кандидат за президент Меглена Кунева и Михаел Тойрер, член на Европейския парламент от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа.

 

Сред  участниците във форума са и представители на Европейския парламент, Фондация за свободата „Фридрих Науман, Института за либерални изследвания на Румъния, както и Кристиян Давид, член на Сената на Румъния и министър на вътрешните работа на Румъния  (2007-2008), Германското дружество за международно сътрудничество и взаимопомощ, Българо-Румънския междууниверситетски Европейски център в Русе, Младежката гражданска мрежа на Дунавския регион от Университета „Андраши“ в Будапеща, Асоциацията на дунавските общини „Дунав“, Бизнес-центърът за подпомагане на малки и средни предприятия и други. На откриването присъства и председателят на НДСВ Христина Христова.

 

Конференцията се модерира от д-р Хайке Дьоренбехер, ръководител на проекта Украйна и Беларус на Фондация за свободата “Фридрих Науман”.

 

Форумът ще продължи до 17,30 ч. днес.

 

Снимки от събитието можете да видите в галерията на сайта.

 

Поздрав на Илия Лингорски към участниците в конференцията (пълен текст).

 

Изявление на Симеон Сакскобургготски на тема „Двустранните отношения между България и Румъния в контекста на Стратегията на ЕС за Дунавския регион“ (пълен текст).