Събития

Н.В. Симеон II: Сътрудничеството е по-добрата перспектива от недружелюбността

Н.В. Симеон II: Сътрудничеството е по-добрата перспектива от недружелюбността 3 септември, 2011Коментирай

„Все повече от народите по поречието на река Дунав ще осъзнаваме, че сътрудничеството е по-добрата перспектива от недружелюбността.” Това каза днес в София в изявлението си пред участниците в конференция за развитието на Дунавската стратегия Негово Величество Симеон ІІ.

 

Конференцията бе на тема „Стратегията на ЕС за Дунавския регион: стимулиране на развитието, контактите между хората и икономическата свобода на Европейския макрорегон“и бе организирана от Европейския либерален форум (ЕЛФ) с подкрепата на Фондация за свободата „Фридрих Науман” (София, България) със съдействието на Института за либерални изследвания (Румъния) и Либералния институт за политически анализи (България) и се реализира с финансовата подкрепа на Европейския парламент.

 

В словото си Н.В. Симеон II припомни, че още през 1960 г., заедно със своя наскоро починал роднина и велик европеец Ото Хабсбургски, са ратували за ползването на река Дунав като обединител на народите по нейното течение. Трийсет години по-късно, през 1992 г.,  коридор номер 7, свързал  Дунав и Рейн, на Северно и Черно море, е бил възприет като един от най-важните „коридори на свободата” в политически, икономически и в културен аспект, каза още той.

За съжаление поне досега нито България, нито съседна Румъния не успяхме да използваме достатъчно ефективно неговите възможности, нито в областта на речното корабоплаване и търговията към Западна Европа, нито при изграждането на нови дунавски мостове и развита инфраструктура в крайречните региони. Затова се надявам, че новата Дунавска стратегия ще бъде от практическо значение за страните от Дунавския басейн”, заяви Царят.

 

Той насочи вниманието и върху значението на форуми като този за напредъка на Дунавската стратегия, като подчерта ролята на Фондация за свободата „Фридрих Науман” в осъществяването на полезни партньорства. „Много важно е дискусионните форуми, тематичните конференции, информационните кампании, които характеризираха подготвителния период на Дунавската стратегия, каза още Н.В. Симеон II, да продължат още по-активно и след успешния старт на нейното изпълнение, като се разшири участието на организациите на гражданското общество. Убеден съм, че това ще повиши и ще поддържа на високо ниво обществената ангажираност и гражданското участие, с което ще се подпомогне успешното реализиране на проектите, свързани със стратегията.”

 

По-нататък в обръщението към участниците Н.В. Симеон II припомни, че лично за него „Дунав мост II e бил приоритет на България и обект от национално значение”, като изрази задоволството си, че проектът е пред завършване и че ще промени живота на един от най-бедните региони в Европа – Северозападна България. Той добави, че Дунав не трябва да разделя, а да обединява България и Румъния, като изрази съжаление, че „дори и след като се присъединихме заедно към Европейския съюз, продължаваме да бъдем разделяни от остарели стереотипи, а двустранните ни връзки все още са незадоволителни. Но за да не останете с грешни впечатления, че не сме полагали достатъчно усилия, ще ви обърна внимание, че с моя колега, премиерът Калин-Попеску Таричану, може би защото и двамата сме либерали, споделяхме напълно необходимостта от разширяване на сътрудничеството”, бе категоричен Царят.

 

В заключение Негово Величество каза, че с подписването през 2005 година от него, като министър-председател на България, и премиера на Румъния Калин-Попеску Таричану съвместна декларация за сътрудничество в областта на евроинтеграцията, икономиката и транспортната инфраструктура, Румъния и България са поели ангажимент да синхронизират съвместните си действия с европейските правила и критерии още преди присъединяването на двете страни към ЕС. „Искрено се надявам, добави Н.В Симеон II, че прилагането на Дунавската стратегия ще има благоприятно въздействие върху българо-румънските взаимоотношения”, каза още Царят.

 

Той поздрави представителите на местната власт, които присъстваха на форума, като подчерта, че следващият мандат ще бъде много важен за развитието  и прилагането на Дунавската стратегия.

 

В конференцията взеха участие членове на Европейския парламент, представители на Фондация за свободата „Фридрих Науман, Института за либерални изследвания на Румъния, на институции и организации от страните по поречието на Дунав. Сред участниците от българска страна беше и първият български еврокомисар Меглена Кунева, която е и кандидат за президент на предстоящите избори.

 

Слово за откриването на форума произнесе изпълнителният директор на ЛИПА Илия Лингорски.

 

Пълен текст на изказването на Н.В. Симеон II на конференцията за Дунавската стратегия можете да прочетете ТУК.