Събития

Илия Лингорски участва в работен обяд в Лондон на Британско-българската търговска камара

Илия Лингорски участва в работен обяд в Лондон на Британско-българската търговска камара 29 април, 2012Коментирай

Илия Лингорски взе участие в работния обяд на Британско–българската търговска камара (ББТК), който се състоя в Лондон. Лингорски, заедно със Светлозар Янков, представляваха Лондонският сити клуб в рамките на форума.

 

Повече от 30 членове и приятели на камарата се срещнаха в Royal Garden Hotel на 25 април, за да отбележат подновяването на дейността на ББТК. Сред присъстващите бяха техни превъзходителства посланикът на Великобритяния в България Джонатан Алън и българският посланик в Обединеното Кралство Константин Димитров, председателят на ББТК Бил Драйсдейл, принц Кирил Сакскобургготски, водещи фигури от бизнес-средите, банковия сектор, икономически експерти и представители на капиталовите кръгове в Лондон и София. Двамата посланици увериха присъстващите във волята на правителствата да насърчават развиването на активни търговски и икономически отношения.

 

Председателят на Камарата Бил Драйсдейл подчерта целите на организацията за подобряване позициите и присъствието на Великобритания в България, за насърчаване на износа и търговията, за привличане на инвестиции от Обединеното кралство.

 

В обръщението си Кирил Сакскобургготски изказа благодарност към българските професионалисти, работещи в Лондон. Той спомена своя доброволен труд за подпомагане хуманитарни проекти на неправителствени организации и проекти, насочени към подобряване имиджа на България на западните пазари.

 

Участниците се съгласиха, че Великобритания може да следва добрите практики на големите инвеститори в България, като Австрия, Германия, Италия, Франция, Белгия, Холандия, Гърция и Турция. Експерти подчертаха също, че присъствието на една или повече от водещите банки на споменатите държави стимулира инвеститорите да се чувстват по-сигурни при влизането им на българския пазар, за справяне с бюрократичните изискванияи по-ефективното управление на инвестициите. В тази връзка се обсъди и възможността за привличане на британска банка в България чрез придобиване или учредяване на клон. Беше приветствано и предложението да се представят инвестиционните възможности на България пред  финансовите центрове на Обединеното кралство като Бирмингам, Манчестър, Нюкясъл и Единбург.

 

Българският посланик изрази съгласие с коментарите на участниците, че България заслужава по-добро публично представена като привлекателна дестинация за инвестиции, особено с макрикономическата и политическа си стабилност, ниските експлоатационни разходи, квалифицираната работна ръка, близостта до западните пазари. В рамките на обяда се обсъдиха и теми като привличане на британски инвеститори, насърчаването на бранда България, усилията  за намаляване негативния имидж на страната ни, породен от тежката бюрокрация, непредвидимата правна среда, нивото на корупцията и организираната престъпност, недоверието на чуждестранните инвеститори към публичната администрация, общинските власти и синдикатите.

 

По думите на участниците, в момент, в който Обединеното кралство продължава да страда от рецесия и висока публична задлъжнялост, е подходящо Великобритания да се стреми да стане равен, ако не и доминиращ конкурент на останалите държави, допринасящи за икономическия напредък на Югоизточна Европа. Така поне отчасти ще се ограничат негативните последици от рецесията и кризата. В този аспект участниците в обяда определиха срещата в Лондон като много полезна и подчетаха, че Камарата има възможност да повлияе на преспективите пред бизнеса и да изиграе положителна роля в икономическите отношения между България и Великобритания.

 

Срещата предизвика широк публичен отзвук, а интерес към нея проявиха представители на различни сектори от бизнеса.

 

Снимки от събитието можете да намерите ТУК.

 

Източник: novinite.com