Избрано от редакторите

Обръщение на Н.В Симеон Втори до Националната конференция на НДСВ в Пловдив

Обръщение на Н.В Симеон Втори до Националната конференция на НДСВ в Пловдив 8 април, 2012Коментирай

Пълен текст на обръщението на Н.В. Симеон Втори до Националната конференция на НДСВ, провела се в Пловдив на 7 април 2012 год.

 

 

Уважаеми дами и господа,

 

Радвам се да мога да поздравя многото съмишленици на този широк дискусионен форум, който НДСВ организира.

 

Съвпадението със знаковата за Движението дата – 6-и април, предполага за миг да обърнем поглед назад и да си припомним ценностите и идеалите, с които тръгнахме преди 11 години. Повечето от вас със сигурност си спомнят, че тогава бяхме на кръстопът – обществено движение или политическа партия, либерали или консерватори. Тогава избрахме либерализма.През годините НДСВ се утвърди като партия, защитаваща либералните ценности, както в социалната си политика, така и в икономиката. Политики, които следвахме неотклонно и в двата управленски мандата, водени не от популистки цели, а от нуждите на страната и от необходимостта тя да се адаптира към европейските стандарти. Управленските ни решения не бяха подчинени на настроенията на деня, а се обуславяха от ясни стратегически цели.С постигнатите резултати за България от това последователно поведение можем заслужено да се гордеем. Именно заради това мисля, че и днес НДСВ трябва да продължи по своя либерален път и да отстоява модерния европейски център като свое естествено място на политическата сцена.

 

НДСВ продължава да бъде онази реформаторска сила, от която страната ни както през 2001 г., така и днес толкова се нуждае. Смело извършените реформи в редица сектори на обществения живот направиха възможна европейската ни интеграция. Днес този новаторски дух остава не само полезен, но и необходим, за да продължи модернизирането на България. НДСВ е доказала готовността си да прави реформи и това я превръща в предсказуема и полезна алтернатива.

 

Набедена за „лидерска партия” при създаването си, НДСВ показа през годините, че е способна да търси консенсус вътре и вън от себе си, толерантна към различните мнения. Избирането на нов лидер през 2009 г., след моето оттегляне, бе ярко доказателство за наличието на утвърдена партийна организация, на ясни цели, на стабилни структури. В този смисъл искам да поздравя ръководството за дейността му в един нелек за всички период. Убеден съм, че разширяването и развитието на диалога вътре в партията и по-обстойно обсъждане на предложенията, идващи от редовите членове, ще доведе и до по-осезаеми резултати.

 

През тези 11 години общата кауза обедини видни интелектуалци и изявени личности, за които умереността и службата на обществения интерес бяха водещи. Всички, обаче, съумяхме да работим и постигнахме успехи като екип. Показахме, че когато индивидуалните умения и качества бъдат впрегнати в една обща национална цел, резултатите не закъсняват. Самият аз вярвам повече в екипността, отколкото в незаменимата роля на отделната личност. У нас като че ли сме по-склонни да възлагаме огромни надежди на един човек и да чакаме той да реши проблемите ни.

 

Днес Движението трябва да се адаптира към промените, да се обнови, да намери по-пряк път за общуване и показване предимствата на либерализма.  Надявам се на този форум да обсъдите стратегии и тактики на политическа работа, възможни партньорства, да набележите конкретни цели и изпълнима програма. Сътрудничеството с Фондация „Фридрих Науман” и прилагането на споделения и доказан във времето опит са предпоставка за напредък, за които лично съм благодарен.

 

Но помнете, уважаеми дами и господа, че и най-добрите програми, най-добрите стратегии, няма да дадат резултат, ако липсва главното условие – единството на партията! Повтарял съм го десетки пъти и пак ще цитирам националния девиз „Съединението прави силата”. Все още вярвам, че това е формулата, гарантираща успех и стабилност – както за България, така и за НДСВ.

 

Желая ви успех и ползотворна работа!